Novosti

Novosti

Degert: Hrvatska danas spremna za programiranje sredstava za IPA-u

Danas se sa sigurnošću može reći da je Hrvatska spremna vlastitim resursima suočiti se s izazovima programiranja sredstava iz Instrumenata pretpristupne pomoći (IPA) i u to mora uvjeriti 27 zemalja članica Europske unije, rekao je u utorak 13. siječnja u Zagrebu voditelj Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert.

Veleposlanik Degert to je rekao na završnoj konferenciji projekta ‘Jačanje institucionalne sposobnosti i usluga pripreme projekata’ koji se u sklopu programa PHARE 2005. više od godinu dana provodio u Središnjem državnom uredu za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije.

Cilj projekta koji je počeo 14. siječnja 2008. godine bio je jačanje institucionalnih potencijala za planiranje, provedbu i nadzor pomoći Europske unije u svrhu bolje i učinkovitije iskoristivosti sredstava iz IPA-e te osiguranje bržeg usklađivanja s pravilima, strukturama i procedurama EU.

Veleposlanik Degert u govoru nazočnima na konferenciji podsjetio je kako je ovo treći projekt u sklopu procesa koji je EU financirala u cilju poboljšanja upravljanja pretpristupnim fondovima u Hrvatskoj, podsjetivši kako je proces počeo prije osam godina projektom CARDS 2001, kad je potpisan i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Degert je rekao kako su se u proteklih osam godina dogodile mnoge stvari, kako se promijenila priroda financiranih projekata, od obnove ratom porušenih stambenih objekata do vrlo složenih i konkretnih programa danas.

Upravljanje projektnim ciklusom i pravilna provedba procesa javne nabave dva su ključna čimbenika pri kvalitetnom upravljanju sredstvima jer prvi osigurava da se financiraju dobro utemeljeni projekti koji su provedivi, a drugi da se pruže jamstva da će se za odabrani projekt provesti natječaj i odabrati najbolja ponuda.

Degert je to ocijenio vrlo važnim u svjetlu činjenice da se sredstva dodijeljena Hrvatskoj snažno povećavaju posljednjih deset godina, spomenuvši podatak kako je prosječni iznos sredstva u sklopu PHARE-a 60 milijuna eura, a u sklopu IPA-e više od 150 milijuna eura na godinu.

‘Zato je iznimno važno da Hrvatska u ovoj posljednjoj fazi pregovora za članstvo u EU pokaže vrlo dobru sposobnost apsorpcije sredstava’ i to na svim razinama, od državne do lokalne i regionalne.

‘Također je važno da Hrvatska pokaže još jedan element, a to je samostalnost u upravljanju projektnim ciklusom i procesom javne nabave’, naglasio je voditelj delegacije EK.

Hrvatska se, prema njegovim riječima ne smije oslanjati na vanjske savjetnike već mora pokazati sposobnost da sama obavi sve što je potrebno. Strani savjetnici su korisni jer prenose stručnost i znanje, ali tu stručnost i znanje potom trebaju usvojiti institucije države primateljice jer je to ključno za održivost procesa, budući da će savjetnici u konačnici otići, a moraju postojati jamstva da će se proces nakon toga ne samo nastaviti nego i poboljšati.

Veleposlanik Degert ustvrdio je da su ovim projektom ostvareni svi ciljevi i napomenuo kako Hrvatska danas mora iskazati sposobnost ne samo za punopravno članstvo u Uniji već i za planiranje predstavljanja i upravljanja projektima te sposobnost apsorpcije sve značajnijih sredstava koja će joj biti na raspolaganju nakon pristupa EU.

O projektu ‘Jačanja institucionalne sposobnosti i usluga pripreme projekata’ govorili su predstavnici svih tijela koja su u njemu sudjelovala, a državni tajnik i nacionalni IPA koordinator Hrvoje Dolenec kazao je kako je ‘projekt proveden na principu suradnje i aktivne uključenosti svih korisnika u aktivnostima projekta, čime je osigurano ostvarivanje ciljeva i održivost projekta’.

Rezultati projekta su trojaki. Tiskan je priručnik ‘Europski fondovi za hrvatske projekte’ koji predstavlja sve dostupne financijske instrumente EU i mogućnosti financiranja za Hrvatsku.

Ustanovljeni su načini pomoći operativnim strukturama IPA-e, resornim ministarstvima i državnim agencijama u svim fazama upravljanja projektnim ciklusom te je održano 175 dana treninga u kojima je sudjelovalo više od tisuću polaznika od kojih je 37 steklo znanja da kao treneri dalje prenose naučeno u programu.

 

hina
Skip to content