Novosti

Novosti

Europska komisija predlaže novi pristup spašavanju poduzeća

Europska komisija objavila je seriju zajedničkih načela za nacionalne procedure u slučajevima nesolventnosti poduzeća u financijskim poteškoćama.

Cilj je preusmjeriti naglasak od likvidacije prema poticanju restrukturiranja održivih poduzeća u ranim fazama kako bi se izbjegli stečajevi.

Nesolventnost i stečajevi su dio života u dinamičnoj, modernoj ekonomiji. Skoro pola poduzeća “preživi” manje od 5 godina, te oko 200.000 poduzeća ulazi u stečaj širom EU svake godine, četvrtina od kojih posluju izvan matičnih država. Trendovi pokazuju kako se broj stečajeva povećava – on se udvostručio od početka krize, a isto se očekuje i tijekom 2014.

Reformom nacionalnih pravila o pred-stečajnim postupcima stvaraju se optimalni uvjeti: pomaže se nastaviti poslovanje održivih poduzeća te zaštititi radna mjesta, te istovremeno poboljšati okružje za povrat većeg dijela potraživanja u slučajevima stečaja. Nakon stečaja, pošteni poduzetnici bi trebali brzo imati drugu šansu jer podaci pokazuju kako su iz drugog pokušaja znatno veće šanse za uspjeh.

“Poduzeća su ključna za stvaranje prosperiteta i radnih mjesta, ali stvaranje poduzeća – i održavanje poslovanja – je iznimno teško, naročito u današnjem gospodarskom okružju” navela je potpredsjednica Reading, povjerenica za pravosuđe. “Usporedo sa povećanjem broja poduzeća koja su suočena sa financijskim poteškoćama širom Europe, moramo promisliti o našem pristupu nesolventnim poduzećima. Prva automobilska kompanija Henry Forda propala je nakon 18 mjeseci, međutim on je nastavio i uspostavio jednu od najuspješnijih kompanija na svijetu. Ne bi trebali stvarati prepreke inovativnosti – ako isprva pošteni poduzetnik ne uspije, ona ili on bi trebao imati priliku pokušati ponovno. Ovim pravilima trebao bi se olakšati novi početak.”

“Moramo uspostaviti učinkovit mehanizam koji će dopustiti distinkciju između poštenih i nepoštenih poduzetnika budući da je to ključno kako bi se smanjila sadašnji “teret” stečaja.” naglasio je potpredsjednik Antonio Tajani, Povjerenik za poduzetništvo i industriju. “Razlikovanje bi trebalo doprinijeti eliminaciji diskriminacije protiv onih koji nisu prijevarno ušli u stečaj, kako bi mogli ponovno koristiti tržišnu potporu za otvaranje novog poduzeća.”

Opširnije

Skip to content