Novosti

Novosti

50 pitanja i odgovora o pravima građana Europske Unije

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u suradnji i kroz projekt Centra za međusektorsku suradnju IMPACT iz Zadra izdala je knjižicu “50 pitanja i odgovora o pravima građana Europske Unije” kojoj je cilj informirati javnost o pravima i mogućnostima koje ima svaki građanin/građanka Europske Unije te pridonijeti snažnijoj promidžbi Europske godine građana 2013.

Izdavač izvornika je ECAS – Europska služba za građansku akciju (European Citizen Action Service) iz Bruxellesa.

Knjižica je predstavljena u subotu 11. svibnja na zagrebačkom Cvjetom trgu  u sklopu obilježavanja Europskog tjedna i skorog pristupanja Republike Hrvatske u EU, koje je organizirala Delegacija Europske Unije u Republici Hrvatskog.

Knjižica je koristan mali priručnik s odgovorima na najčešća pitanja koja si postavljaju sadašnji i budući europski građani: Kako će hrvatski građani živjeti, studirati ili raditi u drugim zemljama EU-a? Što će se dogoditi  ako izgubim posao? Mogu li prihvatiti zaposlenje u nekoj drugoj državi članici? U kojoj se mjeri priznaju stručne i akademske kvalifikacije stečene u drugoj državi članici?

Što mi je činiti ako mislim da su moja europska prava prekršena? Kako mogu uložiti pritužbu? Kako mogu pokrenuti parnični postupak? Gdje mogu naći dodatne informacije o svojim europskim i temeljnim pravima?

50 pitanja i odgovora o pravima građana Europske Unije

Skip to content