Novosti

Novosti

Centar izvrsnosti za biomasu u Slavonskom Brodu

Na inicijativu Agencije za promicanje izvoza i ulaganja, Grad Slavonski Brod, Brodsko-posavska županija i APIU potpisali su danas u Zagrebu Sporazum o suradnji na ostvarenju projekta Centra izvrsnosti za obnovljive izvore energije sa specijalizacijom za biomasu. Sporazum su potpisali gradonačelnik Mirko Duspara, župan Danijel Marušić i ravnatelj APIU Sani Ljubunčić.

Centar izvrsnosti za biomasu provodit će edukaciju te istraživanje i razvoj na području iskorištavanja energije iz biomase. Potpisivanjem ovog sporazuma ističe se važnost kako za hrvatsko gospodarstvo tako i za domaće  proizvođače iz razloga što će Centar u budućnosti pružati usluge certifikacije proizvoda iz biomase te opreme za proizvodnju energije u Hrvatskoj.

Grad Slavonski Brod idealna je lokacija za smještaj ovakvog centra zbog svog geoprometnog položaja, duge tradicije sličnih djelatnosti u Đuri Đakoviću, Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu kao znanstveno-istraživačke institucije te bogatstva biomase u okolici.

Osnivanjem Centra izvrsnosti za biomasu povezat će se sve relevantne institucije i tvrtke koje će stvoriti potrebnu infrastrukturu kroz koju će se suradnjom transferirati tehnologija i akumulacija znanja iz znanstvenih institucija na gospodarstvo. Zamišljeno je da Centar preraste u regionalni centar za biomasu pružajući usluge tvrtkama zemalja u okruženju. Kada centar bude u punoj funkciji planirano je da bude i financijski samoodrživ. Osnivanje ovakvog centra rezultat je nacionalne opredijeljenosti za ulaganja u obnovljive izvore energije.

Nositelji projekta Centra izvrsnosti za biomasu su Grad Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija, koordinator je Agencija za promicanje izvoza i ulaganja, a partneri su: Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda, CTR – Centar za tehnološki razvoj Brodsko-posavske županije, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, BICRO – Poslovno inovacijski centar Hrvatske d.o.o. i Agencija za promicanje izvoza i ulaganja.

 

Skip to content