Novosti

Novosti

Hoće li Hrvatska biti preplavljena uvoznom robom?

Hrvatska je već posve liberalizirala trgovinu industrijskim proizvodima s državama Europske unije, te postupno liberalizira trgovinu poljoprivrednim proizvodima. To znači da se ne očekuje značajnija promjena razine hrvatskog uvoza iz država članica EU-a nakon pristupanja zemlje Uniji.

Upravo suprotno, može se očekivati povećanje izvoza hrvatske robe u države članice EU-a . Konkretno, Europska unija ima stroga pravila u području proizvodnje i trgovine te osigurava mehanizme kojima je cilj zaštititi domaću proizvodnju. Ti standardi i mehanizmi EU-a primijenit će se i na Hrvatsku nakon njezina pristupanja Uniji.

To s jedne strane znači da će svi hrvatski proizvođači biti obvezni primjenjivati standarde EU-a, što će za uzvrat omogućiti da se više hrvatskih proizvoda natječe na tržištu Unije.

S druge strane, primjena istih standarda značit će i to da će proizvodi koji se uvoze u Hrvatsku morati zadovoljiti istu razinu standarda kao i u Uniji, a koji su mnogo viši no sada. U osnovi to znači da će u načelu uvozna roba biti kvalitetnija no sada. Primjerice, bit će zajamčeno da je deterdžent određene robne marke kupljen u Hrvatskoj jednako kvalitetan kao i deterdžent iste te robne marke kupljen u Francuskoj ili Grčkoj.

www.delhrv.ec.europa.eu

Skip to content