Novosti

Novosti

Izborna Skupština klastera “Slavonska košarica”

28.09.2015. na eko salašu Savus održana je izborna skupština Turističkog klastera Slavonska košarica u kojeg je uključeno više od 120 institucija, udruga, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i društava koji rade na promociji naše Slavonije, ali i slavonskih proizvoda i svega onoga po čemu je Slavonija bogata.

Za novog predsjednika klastera imenovan je Dejan Vuksanović koji je rekao kako je to i priznanje njegovom radu i trudu, ali i obaveza.

„Po prvi puta smo ubacili u statut da se klaster može baviti i gospodarskom djelatnošću i biti će otvorena prva trgovina klastera u Osijeku u Muzeju Slavonija i očekujem u idućih 6 mjeseci da će se slična trgovina otvoriti u Slavonskom Brodu na gradskom korzu kako bi članovi klastera izašli van i kako bi građani mogli kupovati svakodnevno proizvode članova klastera“, ističe novi predsjednik Vuksanović.

Klaster u zadnjih pola godina dobio  je 15-ak novih članova i većinom su to mlada gospodarstva koja se nalaze u selima, žele ostati tamo i probati nešto napraviti. Ponosan na dosadašnje rezultate klastera je i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

„Rijetko da su se koji klaster ili organizacije održali u 4 godine, tako da možemo biti ponosni. Krenuli smo iz Slavonskog Broda s 28 članova i sada imamo 122 člana, pokrili smo svih 5 slavonskih županija i to dovoljno govori da je interes proizvođača veliki. Sada se ubiru plodovi rada u ove 4 godine. Većina želi ostati u klasteru, zadovoljni su s tim što smo ga proširili na cijelu regiju, stvorili smo ime, izašli smo izvan granica RH i sada trebamo početi ubirati plod“, istaknuo je Duspara.

Na skupštini turističkog klastera bio je i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je rekao kako su zadruge, proizvođačke grupe, organizacije i klasteri budućnost Republike Hrvatske i svaki ovakav dobro osmišljen projekt može imati Ministarstvo poljoprivrede kao svog partnera.

Ministar je promovirao i program ruralnog razvoja i rekao da će sredstva EU fondova stajati na raspolaganju za ovakve projekte.

„U svakom slučaju 2 milijarde i 400 milijuna eura su tu u 7 godina sa 16 mjera i niz podmjera, a neke od njih obuhvaćaju mlade, male i mikro proizvođače, te ulaganja u one djelatnosti koje nisu primarna poljoprivredna proizvodnja. Idemo uzeti svaki euro, pripremiti dobre projekte i tako iskoristiti europske novce“, rekao je Jakovina.

soundset.hr

Skip to content