Novosti

Novosti

Katarinski ajziban

Želeći što većem broju gostiju iz glavnog grada omogućiti dolazak na 12. Katarinski sajam prošle godine je organiziran poseban vlak koji je u nedjelju 25. studenoga vozio od Zagreba do Slavonskog Broda i natrag. Popularni  Katarinski ajziban s Glavnog kolodvora je krenuo u 10,20 sati i skupljao je putnike još i iz Sesveta, Dugog Sela, Kutine, Novske, Nove Gradiške i Oriovca.

Putnici su imali priliku ostati cijeli dan u našem gradu jer je povratak iz Slavonskog Broda bio u 22 sata. Cijena povratne karte bila je, simboličnih – 10 kuna! Da je ajziban bio pun pogodak, govori i to što se doslovce tražila karta više za ovaj vlak, tako da je HŽ na licu mjesta morao dodati još nekoliko vagona.

Među putnicima Katarinskog ajzibana bio je i predstavnik Veleposlanstva Irana, prvi savjetnik Abbas Nourouzi koji je putovanje opisao ovim riječima: “Putovanje vlakom od Zagreba do Slavonskog Broda bilo je odlično i dobro organizirano. Ovo je pravo vrijeme za održavanje ovakvoga sajma, pa je zato mnogo ljudi iz Zagreba došlo vidjeti ovaj kulturni događaj u Slavonskom Brodu”.

Goste iz veselog Katarinskog ajzibana u brodskoj Tvrđavi čekalo je dobro raspoloženje, bogati slavonski domjenak te impresivna sajamska izložba s bezbroj kulturno-zabavnih sadržaja. Za sve goste iz Zagreba i susjednih gradova Turistička zajednica Slavonskog Broda predstavila je program “Living history” (Živuće povijesti) kojim je dočarano kako je nekoć izgledao život u baroknoj brodskoj Tvrđavi. Toga dana, koji je bio u znaku Eko-etna, posebno se predstavila udruga Plemenitaši iz Hrvatskog zagorja prikazujući izumrle djelatnosti i običaje.

U Kazališno-koncertnoj dvorani Ivana Brlić-Mažuranić, upriličena je revija etno modela nakon čega su se publici predstavili Studentski KUD Ivan Goran Kovačić iz Zagreba, KUD Sesvetska sela iz Sesveta, KUD Šubić iz Novske i Folklorni ansambl Broda. Potom je slijedila zanimljiva večer ljubavne poezije, šansone i tamburaške glazbe u izvođenju
zagrebačkih glumaca Vedrana Mlikote i Siniše Ružića te orkestra Brodske udruge tamburaša.

Skip to content