Novosti

Novosti

Nacionalna zaklada predstavila fondove EGP-a i Kraljevine Norveške

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva je u hotelu Dubrovnik u Zagrebu predstavila novi Fond za organizacije civilnoga društva u Republici Hrvatskoj u sklopu Fondova Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške. Kraljevina Norveška, Kneževina Lihtenštajn i Island od 1994. godine financiraju projekte u zemljama članicama Europskog gospodarskog prostora, kako bi se smanjile socijalne i ekonomske razlike unutar Zajednice, te ojačala bilateralna suradnju između zemalja članica.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva akreditirana je za provedbeno tijelo fonda EGP/NF u Hrvatskoj za područje civilnoga društva, za koje je osiguran iznos od 1,3 milijuna eura za financiranje projekata organizacija civilnoga društva.

U okviru navedenog Fonda bit će podržana sljedeća područja za koja će se raspisati natječaji ili pozivi za iskaz interesa:

1. Solidarnost i društveni kapital u lokalnoj zajednici,
2. Modeli i mehanizmi za ulaganje u održivost OCD-a koje se bave ljudskim pravima i zagovaranjem,
3. Demokratizacija i razvoj civilnoga društva,
4. Podrška inovativnim inicijativama za djecu i mlade u lokalnim zajednicama,
5. Zajedno za bolje – društvena uključenost Roma u Hrvatskoj.

Na svečanosti predstavljanja govorili su sljedeći gosti: Erik Frimannsluud Bruele, Veleposlanstvo Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj; Lilian Solheim, Norveški helsinški odbor; Michaela Lednova, Ured za financijske mehanizme; Cvjetana Plavša-Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Prema riječima upraviteljice Nacionalne zaklade Cvjetane Plavša-Matić, ovi fondovi pripomoći će razvoju projekata koji se bave pitanjima vezanim uz promicanje i zaštitu ljudskih prava, borbi protiv diskriminacije i govora mržnje, razvoja solidarnosti u lokalnim zajednicama, djelovanju djece i mladih te iznalaženju modela neovisnog ulaganja u održivost organizacija civilnoga društva koje se bave ljudskim pravima u Republici Hrvatskoj.

zaklada.civilnodrustvo.hr

Skip to content