Novosti

Novosti

Nova potpora Europske unije za poticanje održivog urbanog razvoja

Europska komisija odobrila je novi program koji će pomoći problemu urbanog razvoja gradova u području južne i istočne Europe. To će se ostvariti pomoću planova energetske učinkovitosti, sigurnosti opskrbe energijom te održivim gospodarskim rastom.

Ovaj program je dio plana EU za poticanje općina da se prijave na Sporazum gradonačelnika (dobrovoljna inicijativa za smanjenje emisije CO2) te poticanje lokalne ekonomije u regijama na održiv način. Program će uključivati aktivnosti kao što su: sufinanciranje projekata održivog razvoja, izrada pratećih mehanizama koji će pomoći općinama u izradi i provedbi demonstracijskih projekata te u njihovoj promociji i širenju, poboljšanje pristupa kreditima koji podržavaju investicije te praćenje rezultata i provedbe održivih projekata.

EU Program za održive urbane demonstracijske projekte (SUDeP) ima dvije komponente, istočnu i južnu. Istočna komponenta fokusira se na implementaciju održivog energetskog akcijskog plana sukladno Sporazumu načelnika, dok južna komponenta podržava lokalne planove razvoja u širem smislu.

Od ukupno 35,5 milijuna eura, koliko je na raspolaganju, oko 25 milijuna planira se uložiti u zemlje istočnog partnerstva, dok je oko 10,5 milijuna eura namijenjeno zemljama južnog partnerstva. Početak provedbe projekta je planiran za početak 2014. godine.

Opširnije

Skip to content