Novosti

Novosti

Nove mjere energetske učinkovitosti ušteda su za svako kućanstvo

Mjere koje je uvela Europska komisija i koje su na snazi od 1. siječnja 2015. potrošačima će olakšati uštedu energije tijekom kuhanja, pripremanja hrane i napitaka te surfanja internetom. Energetske oznake ujedno će potrošačima olakšati provjeravanje energetske učinkovitosti proizvoda koji se prodaju u internetskim trgovinama.

* Energetske oznake za internetsku kupnju: prodavači moraju istaknuti energetsku oznaku prilikom prodaje proizvoda na internetu.
* Energetske oznake za kućanske aparate: novi plinski štednjaci bit će označeni energetskim oznakama. Dosad je to bio slučaj samo s električnim štednjacima.
* Automatsko „mirovanje“ umreženih aparata: nova umrežena oprema (poput modema, prijemnika, povezanih televizora, pisača itd.) morat će nuditi funkciju prelaska u stanje mirovanja.
* Automatsko mirovanje za aparate za kavu: novi će uređaji nuditi funkciju mirovanja nakon unaprijed određenog vremena, ovisno o vrsti uređaja.

Učinak tih mjera bit će novčana ušteda za sve potrošače u Europskoj uniji, no one su ujedno strateška značajka konkurentnosti europskih poduzeća. Primjerice, više od 85 % potrošača u EU-u prati energetske oznake prilikom kupnje. Za europska poduzeća to godišnje znači 55 milijardi eura dodatnih prihoda.

Napokon, procjenjuje se da će od 2020. godine nadalje uvođenje tih mjera smanjiti emisiju CO2 za 15 milijuna tona godišnje. To je godišnja emisija grada veličine Bukurešta. Nadalje, uvođenje novih standarda „mirovanja“ neće imati utjecaja na učinkovitost proizvoda, a omogućit će uštedu 75 TWh energije ili 28 milijuna tona CO2, što je godišnja emisija 1,5 milijuna domaćinstava.

Sveukupno, sve predložene mjere generirat će uštede koje se mogu usporediti s godišnjom primarnom potrošnjom energije cijelog talijanskog tržišta ili šezdeset milijuna domaćinstava. Osim toga, samo uvođenjem tih mjera uvoz energije u EU smanjit će se za 65 milijuna barela nafte godišnje, što je više od godišnjeg uvoza Austrije. U zadnjih pet godina Europska unija uštedjela je sto milijardi eura zahvaljujući energetski učinkovitim proizvodima koje koriste europski potrošači.

Web-mjesto energetske učinkovitosti
Infografika

http://ec.europa.eu/croatia
Skip to content