Novosti

Natječaji

Objavljen natječaj u okviru Programa Unije Marco Polo II

Ciljevi programa Marco Polo II su smanjenje opterećenja cestovnog prometa, smanjenje negativnog učinka teretnog prijevoza na okoliš u zemljama Europske unije i jačanje intermodalnosti, čime se želi pridonijeti učinkovitu i održivu prometnom sustavu.Izvršna agencije za konkurentnost i inovacije Europske komisije ( EACI) je nadležna za provedbu programa.

Sredstva dostupna za sufinanciranje 30-tak novih projekata na ovom natječaju iznose 57 milijuna eura, a projektni prijedlog se može prijaviti samostalno ili u konzorciju.

U okviru natječaja za 2011. godinu će se sufinancirati pet vrsta aktivnosti:

Aktivnosti izmjene modaliteta transporta – aktivnosti koje direktno, mjerljivo i brzo preusmjeravaju teretni transport sa ceste na željeznicu, unutarnje plovne putove, pomorski teretni prijevoz ili kombinaciju transportnih modaliteta pri čemu su cestovna putovanja što kraća, pod uvjetom da ona nije katalizatorska aktivnost.

Katalizatorske aktivnosti – inovativne aktivnosta s ciljem savladavanja značajnih strukturalnih barijera u teretnom prijevozu EU, koje opstruiraju efikasno funkcioniranje tržišta, kompetitivnost pomorskog teretnog prijevoza (SSS), željeznice, unutarnje plovidbe, i/ili efikasnosti transportnih lanaca koji ove transportne modalitete koriste, uključujući i modifikaciju infrastrukture.

Morske autoceste  – inovativne aktivnosti koja preusmjeravaju teretni promet sa ceste na pomorski teretni prijevoz (SSS), ili kombinaciju SSS-a s ostalim modalitetima transporta pri čemu se cesta koristi minimalno. Aktivnosti ove vrste mogu uključivati modifikaciju ili izgradnju sporedne infrastrukture neophodne za implementaciju intermodalnih pomorskih transportnih usluga visoke frekvencije i obima. Pri tome se preferira korištenje ekološki prihvatljivih transportnih modela kao što su unutarnja plovidba i željeznica za prijevoz u unutrašnjosti i integrirane usluge od vrata-do vrata.

Aktivnosti izbjegavanja cestovnog preopterećenja – inovativne aktivnosti koje integriraju transport u proizvodnu logistiku kako bi se izbjegla velika količina cestovnog transporta, da pri tome nema štetnog utjecaja na proizvodne kapacitete i radnu snagu.

Zajedničke obrazovne aktivnosti (common learning actions) kojima je cilj unapređivanje znanja na području logistike teretnog prijevoza te poticanje međusobne suradnje.

Rok za prijavu na natječaj je  16. siječnja 2012. godine. Detalje i natječajnu dokumentaciju možete pronaći na stranicama Europske komisije.

Primjeri projekata koji su financirani u okviru prošlih natječaja Marco Polo II programa dostupni su ovdje, dok prezentacije i video snimke sa nedavno održanog info dana možete pronaći ovdje.

Državno tijelo zaduženo za nadzor provedbe programa u RH je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Kontakt osoba: Igor Radić
E-mail: igor.radic@pomorstvo.hr

Klaster intermodalnog prijevoza djeluje kao nacionalni kooridnator programa, te pruža pomoć svim gospodarstvenicima informacijama ili aktivnim sudjelovanjem u pripremi projektne dokumentacije.

Nacionalna kontakt točka: Dražen Žgaljić
Tel: +385 51 344 252
Mob:  +385 91 250 6266
E-mail zgaljic@shortsea.hr

strategija.hr

 

Skip to content