Novosti

Novosti

Održan Startup Festung

Jučer je u slavonskobrodskoj Glazbenoj školi održana konferencija “Startup Festung”. Prva lokalna konferencija u Slavonskom Brodu s područja informacijskih tehnologija organizirana je u suradnji brodskog IT stručnjaka Dalibora Blatančića s Microsoft Hrvatska i Veleučilištem Slavonski Brod, a pod pokroviteljstvom grada. Konferencija je imala za cilj upoznavanje lokalne zajednice s mogućnostima megatrendova u ICT sektoru, prilikama za razvoj softverske ekonomije i promociji kroz Social media kanale, a održana je i vrlo zanimljiva panel rasprava o pokretanju startupa, kao i o potrebi Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Uvodno predavanje o tome što je to startup održao je organizator konferencije Dalibor Blatančić.

Uvodno motivacijsko predavanje održao je gost iznenađenja, mladi osječki IT stručnjak Mario Đanić, koji je već kao srednjoškolac započeo suradnju s velikim Google-om, a specijaliziran je za “open souresce” softverska rješenja. Mario je izvrsnim predavanjem probudio, na žalost, malobrojnu publiku u velikoj dvorani Glazbene škole, a nazočni su mogli naučiti nešto o stavu u pokretanju startupa kao i o načinima pristupanja inozemnom tržištu. Na Startup Festungu je predstavljen i osječki startupLegal tiekoji je predstavio jedan od mjegovih suosnivača Ivan Bosnić. Objasnio je kako je od ideje došao do WinDaysa te koji problemi mogu čekati mlade poduzetnike koji odluče realizirati svoje startupa ideje.

Inovator Ivan Jakobović predstavio je kratko neke od svojih patenata, ali je više govorio o predrasudama koje očekuju inovatore, tromosti administracije, ali i nespremnosti okoline na promjene. Na žalost, morao je i konstatirati kako su naši inovatori bolje prihvaćeni u inozemstvu, nego kod nas. Također je istaknuo kako se dobre inovacije mogu i kapitalizirati te kako će potencijalni investori možda čak pronaći inovatora, ako ima dobar proizvod. Kao primjer je naveo hrvatsku delegaciju koja je išla u Katar ignorirajući subjekte koje su doista trebali povesti na put te poentirao kako su nakon nekog vremena gospodarstvenici iz Katra došli kod njega i testirali njegov inovativni proizvod. Drugi brodski inovator Darko Samardžijagovorio je o obrazovnom sustavu i inovativnom pristupu prema učenicima koji potiče kreaciju. Istaknuo je kako je kod učenika najvažnije razvijati kreaciju, jer tehnologija toliko brzo napreduje te da se mijenjaju i znanja, a kreacija u takvom okruženju je jamac uspjeha.

U sklupu Startup Festung konferencije održana je i panel rasprava o pokretanju startupa, ali je rasprava dobrim dijelo vođena i tome treba li doista Slavonskom Brodu Sveučilište. Na panelu su sudjelovali Željko Riha (Osijek Software City), Dragan Jelić (CTR razvojna agencija Brodsko-posavske županije), Dejan Vuksanović (Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda), Draško Ivanišević (Microsoft Hrvatska), Bela Ikotić (Poduzetnički inkubator BIOS Osijek) i Tomislav Tipurić(Microsoft Hrvatska). Osim konstatacije kako je Slavonski Brod nerazvijen kada su u pitanju startupi, a pogotovo kada su uvjeti za pokretanje istih u pitanju, otvoreno je i pitanje pokretanja Sveučilišta u našem gradu i kolika bi to bila korist za pokretanje gospodarstva. I dok su Brođani bili za pokretanje Sveučilišta, gosti iz drugih gradova su tvrdili kako Sveučilište nije neophodno, nego je to pokretanje gospodarstva i stvaranje uvjeta za ostanak stručnih kadrova.  Društvene mreže sve su važniji segment poslovanja, ali i najbrži i najjeftiniji način izlaska i prezentacije na tržištu. Upravo o tome je govorio sturučnjak za internet marketing Željko Riha. 

Za kraj konferencije predavanje je održao naš Brođanin Tomislav Tipurić koji je govorio o megatrendovima u IT sektoru i prilikama za razvoj softverske ekonomije. Nazočni su se dodatno mogli upoznati s pojmom “cloud” i štom na on nosi u budućnosti te o svim beneficijama koje će povećati produktivnost tj. štedjeti vrijeme i novac u budućnosti koja je već počela. Također je nazočne upoznao s BizSpark programom namijenjenim poticanju uspješnosti tvrtki u ranoj fazi njihova poslovanja.

– Sa suradnicima sam odlučio prezentirati startup scenu i mojim Brođanima i to u suradnji s Microsoft Hrvatska i Veleučilištem u Slavonskom Brodu. Puno ljudi me pita što su uopće startupi, a to je u biti početak bilo kojeg poslovanja, ali se u zadnje vrijeme najčešće veže uz IT sektor, rekao je organizator Startup Festung konferencije Dalibor Blatančić. 

Na završetku prvog Starup Festunga najsretnijim sudionicima su podijeljeni pokloni. Zajednički zaključak svih nazočnih je kako ovo treba ponoviti, možda već na proljeće.

ebrod.net

Skip to content