Novosti

Novosti

Održana druga godišnja konferencija o fondovima EU

EU PROJEKTI i IRPEU u suradnji s partnerima održali su drugu godišnju konferenciju o fondovima EU pod nazivom„Europski strukturni i investicijski fondovi u perspektivi 2014. -2020.: Novi izazovi i perspektiva hrvatskih korisnika“  usrijedu, 18. lipnja 2014. u Zagrebu.

Cilj konferencije je bio predstaviti konkretne mogućnosti financiranja projekata iz strukturnih i investicijskih fondova (ESI fondova) u razdoblju 2014. – 2020. po sektorima te ujedno predstaviti rezultate javnog savjetovanja o dosad objavljenim natječajima iz ESI fondova pod nazivom “Zajedno za bolju iskorištenost fondova EU” u sklopu kojega smo izradili niz preporuka za poboljšanje i pojednostavljenje natječajne dokumentacije.

Zasve one koji nisu bili u mogućnosti sudjelovati u radu konferencije osigurali smo praćenje putem društvenih mreža i live streaminga  uz pomoć CARNet-a i Optima telekoma, te se nadamo da ste nas pratili i na taj način! Također, pripremamo isnimke svih izlaganja s konferencije koje ćemo također objaviti na našem portalu.

U sklopu konferencije izrađene su i konkretne preporuke nadležnim institucijama koje pripremaju i provede natječaje, a slijedi nekoliko najvažnijih:

 • Isključiti pravilo „Tko prvi, njegova djevojka“ jer tako ne prolaze najbolji projekti, nego oni koji se prvi prijave (smanjuje se i učinak rezultata)
 • Redovito davati informacije o tome što će se dogoditi s natječajem u kojemu su iscrpljena sredstva, hoće li se dodavati nova sredstva i ima li se u budućnosti smisla pripremati za takve natječaje
 • Već pri najavi natječaja prije njegova raspisivanja dati potrebne informacije o dokumentaciji kako bi se potencijalni prijavitelji stigli pripremiti na vrijeme
 • Analizirati obrasce, izbaciti ponavljanja i smanjiti broj obrazaca
 • Uvođenje on-line provjere statusnih dokumenata i naknadne dostave dokumentacije (po prolasku prvog kruga provjere)
 • Uvesti elektronski sustav prijava
 • Prilagoditi MIS sustav pojedinom natječaju
 • Bodovati kvalitetu aktivnosti i rezultate koji se postižu njihovom provedbom, a ne broj aktivnosti
 • Smanjiti mogućnost nejasnoća u Uputama za prijavitelje i detaljno pobrojati svu dokumentaciju koja je potrebna za prijavu
 • Napraviti upute za popunjavanje Skupne izjave
 • Nastojati smanjiti broj izmjena dokumentacije

Sve detaljne preporuke možete pronaći OVDJE!

Također, prezentacije nekih od izlagača s konferencije možete pronaći u nastavku:

Organizatori konferencije su EU PROJEKTI – Obrt za poslovno savjetovanje i ostale usluge, Institut za razvoj poduzetništva i europske projekte – IRPEU, Hrvatska gospodarska komora, Udruga gradova u Republici Hrvatskoj tePrivredna banka Zagreb d.d., a održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Republike Hrvatske.

eu-projekti.info

Skip to content