Novosti

Novosti

Osvrt na 18. Katarinski sajam u Slavonskom Brodu

Protekla četiri dana grad Slavonski Brod živio je u znaku Katarinskog sajma u organizaciji grada Slavonskog Broda, Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda i Poduzetničkog inkubatora Brodin. S ukupno 240 izlagača iz Hrvatske i inozemstva i više od 27.000 posjetitelja na unutarnjem i vanjskom prostoru Sportske dvorane »Vijuš« ovaj 18. Katarinski sajam je nadmašio prijašnje manifestacije kako po odazivu izlagača i posjetitelja kako po kvaliteti i raznolikosti ponude i kulturno–zabavnog programa.

U novine ovogodišnjeg Katarinskog sajma ubrajaju se organizacija Festivala slanine i čvaraka, izbor Miss Katarinskog sajma te prezentacija tradicijskih i umjetničkih obrta pod geslom „Vratimo Brodu dušu“ u organizaciji Udruženja obrtnika grada Slavonskog Broda.

Festival slanine i čvaraka organiziran je na inicijativu turističke agencije Atlantis Travel u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Slavonskog Broda te uz sponzorstvo brojnih drugih partnera od kojih se posebno ističe Gradska skupština Grada Zagreba. Cilj ove manifestacije bio je predstaviti Slavonski Brod kao gastro destinaciju, pri čemu je održano i natjecanje kuhara u spremanju raznovrsnih jela na bazi slanine i čvaraka. Stručni žiri sastavljen od kuhara Tomislava Špičeka, Slavka Večerića, te poznatog hrvatskog novinara i kuhara Renea Bakalovića odabrao je najbolje jelo. Prvu nagradu osvojio je kuhar Dalibor Žalac. Zadatak voditelja programa preuzeo je poznati Davor Dretar – Drele, a cijeli događaj obogatila je svirka i pjesma tamburaša. Ova atrakcija posebno se dojmila goste iz Zagreba i drugih dijelova Lijepe Naše koji su u Slavonski Brod stigli već tradicionalnim Katarinskim Ajzibanom i busovima u sklopu turističkih aranžmana.

Laskavu titulu Miss Katarinskog sajma ponijela je Maja Zvirotić iz Slavonskog Broda koja je bila obučena u čobanicu iz Donje Bebrine, a koja je stručni žiri osvojila kako svojim šarmom tako i znanjem o tradicionalnoj slavonskoj kuhinji. Titulu prve pratilje osvojila Branka Peh, a druga pratilja je Anita Zirdum.

Prostori male dvorane su bili rezervirani za Izložbeno-prodajnu izložbu „VRIJEDNE RUKE“ i „TRADICIJSKI I UMJETNIČKI OBRTI“ u organizaciji HGK–Županijske komore Sl. Brod, HOK – Obrtničke komore Brodsko-posavske županije i Turističkog klastera Slavonska košarica. U sklopu izložbe na Sajmu se predstavilo 35 izlagača na 170 m2 izložbenog prostora.

U sklopu prezentacije tradicijskih i umjetničkih obrta u organizaciji Udruženja obrtnika Grada Slavonskog Broda svaki dan Katarinskog sajma odvijali su se razni programi u kojima su se posjetitelji imali prilike uživo doživjeti kovački obrt, potkivanje konja, drukanje (maljanje) šokačkih marama, pravljenje tradicionalne šokačke frizure i brojne druge atraktivne sadržaje.

Skip to content