Novosti

Novosti

Pokrenut projekt “Dovesti svoju kuću u red”

Troškovi za energiju u Hrvatskoj su u 2006. iznosili oko 50 milijardi kuna. Od toga se na gradove odnosi oko 25 milijardi kuna, pa je uz potencijalne uštede od 30 posto godišnje moguće uštedjeti 7,5 milijardi kuna, ili 3 posto hrvatskog BDP-a, procjena je koju je iznijela voditeljica programa Vlasta Zanki.

Predstavila je i rezultate pilot projekt sustavnog gospodarenja energentima u Sisku – grad je za energente u 70 objekata u svom vlasništvu i za javnu rasvjetu godišnje trošio 10 milijuna kuna, a studija je pokazala da su moguće uštede od 20 do 30 posto, ili 2 do 3 milijuna kuna godišnje.

Još su 44 grada i 11 županija potpisali pisma namjere i aktivno se uključili u projekt sustavnog gospodarenja energijom, istaknula je Zanki.

Učinkovito korištenje energije u zgradama u vlasništvu Vlade i ministarstava cilj je programa “Dovesti svoju kuću u red” koji će se provoditi pet godina, a ukupni mu je proračun 47 milijuna kuna.

Nadam se da ćemo nakon pet godina znati stanje i imati procjene koliko se može uštedjeti, projekt je samo početak aktivnosti koje se trebaju nastaviti kontinuirano, naglašava Zanki.

Sustavno gospodarenje energijom podrazumjeva praćenje potrošnje energije tako da se u svakom trenutku zna – gdje se i kako troši, koji energenti se troše, te koliko se energije i vode troši i koliko to košta.

Program tako predviđa i uspostava registra zgrada u vlasništvu Hrvatske, a o kolikom je točno broju zgrada riječ Zanki nije točno mogla reći, napominjući kako treba obuhvatiti i zgrade kao što su sveučilišta, fakulteti i dr.

Među aktivnostima projekta su i uspostava informacijskog sustava za gospodarenje energijom, provođenje energetskog pregleda zgrada i predlaganje mjera energetske učinkovitosti, itd.

Program “Dovesti svoju kuću u red” dio je projekta “Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj” kojeg su pokrenuli Ministarstvo gospodarstva i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), a sredstva osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Fond je od 2004. do sada sufinancirao 303 projekta vezana za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije i za to odobrio 150 milijuna kuna. Ti su projekti pridonijeli smanjenju emisije stakleničkih plinova za više od 550 tisuća tona godišnje, ističe direktor Fonda Vinko Mladineo.

Veliki potencijal ušteda postoji i kod građana, pa će Fond iduće godine raspisati i natječaj namijenjen građanima za projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, najavio je Mladineo.

Hina
Skip to content