Novosti

Novosti

Poslovna infrastruktura u okviru operativnog programa regionalne konkurentnosti

Jedan od glavnih ciljeva operativnog programa za regionalnu konkurentnost je osigurati dostupnost poslovne infrastrukture. Postojanje kvalitetne poslovne infrastrukture je preduvjet za održivu gospodarsku aktivnost. Njezin nedostatak predstavlja prepreku gospodarskoj aktivnosti.

Ulaganja u poslovnu infrastrukturu su neophodna u županijama koje zaostaju u razvoju za sustizanje razvijenijih županija. Upravo je u tim županijama nedostatak poslovne infrastrukture najnaglašeniji problem. Županije koje zaostaju u razvoju (Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Sisačko-moslavačka, Šibensko-kninska, Osječko-baranjska, Ličko-senjska, Požeško-slavonska, Karlovačka i Zadarska) imaju sporiji i manje dinamičan rast u sektoru malih i srednjih gospodarstava te ukupno manje perspektivnu strukturu gospodarstva.

Upravo je iz tih razloga Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva (MRRŠVG) odgovorno za provedbu mjere “Poslovna infrastruktura” pod operativnim programom za regionalnu konkuretnost. Mjera se sastoji od bespovratne pomoći, namijenjene županijskim upravama, općinama te institucijama u spomenutih 10 županija, za razvoj poslovnih sustava tj. ulaganja u poslovnu infrastrukturu i pripadajuće usluge te projekta tehničke pomoći za učinkovitu provedbu programa bespovratnih potpora.

Tehnička pomoć za učinkovitu provedbu programa bespovratnih potpora

Osnovna svrha projekta tehničke pomoći je potpora učinkovitoj provedbi programa bespovratne pomoći za poslovnu infrastrukturu u 10 županija koje zaostaju u razvoju. Projekt provodi HCL Consultants u konzorciju sa WYGI i LDK. Projekt je započeo sa radom u siječnju 2010 i trajati će 30 mjeseci.

Projektne aktivnosti se mogu podijeli u 2 modula:
1.    Pomoć potencijalnim aplikantima za bespovratna sredstva u pripremi barem 20 projekata
2.    Pomoć korisnicima bespovratne pomoći tijekom provedbe projekata,a osobito pri postupku nabave

Detaljnije rečeno, odabranim projektima biti će pružena sljedeća podrška:

–    za modul 1:
pomoć u ispunjavanju prijavnog obrasca
pomoć pri izradi projektne dokumetacije za prijavu projekta

–    za modul 2:
pomoć pri provedbi projekata; osobito u području nabave (sukladno EU pravilima ugovaranja i nabave)

Skip to content