Novosti

Novosti

Program za žene poduzetnice u Hrvatskoj

Business Advisory Services Europske Banke za obnovu i razvoj (EBRD) započinje “Program za žene poduzetnice u Hrvatskoj” (Women in Business Programme – WIB). WIB program će omogućiti subvencije koje male i srednje tvrtke u većinskom ženskom vlasništvu mogu koristiti za savjetodavne usluge i treninge namijenjenih ženama poduzetnicama.

Ovaj projekt financiraju Luksemburg, Tajvan i Europska Banka za obnovu i razvoj.

BAS WIB program će trajati 24 mjeseca i odvijat će se kroz sljedeće aktivnosti:

. BAS projekti za žene poduzetnice (subvencioniranje savjetodavnih usluga)
. Trening za žene poduzetnice početnice
. Specijalizirani trening za etablirane tvrtke u ženskom vlasništvu
. Mentoring program
. Promoviranje umrežavanja stvaranjem partnerstva s lokalnim dionicima
. Aktivnosti promocije i širenja informacija

BAS je EBRD-ov program koji se temelji na donacijama, a cilj mu je razvoj malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj kroz subvencioniranjem savjetodavnih usluga. BAS omogućava mikro, malim i srednjim tvrtkama lakši pristup širokom spektru lokalnih savjetodavnih usluga kroz proces sufinanciranja tih usluga. Subvencije BAS programa variraju od 25% do 90% ukupne neto cijene projekta, ovisno o sjedištu i veličini tvrtke, tipu savjetodavne usluge i očekivanom tranzicijskom učinku, a maksimalan iznos subvencije je EUR 10.000. Jedno od središnjih područja BAS-a je podržati žene poduzetnice kao ključni mehanizam promicanja i uspostavljanja ravnopravnosti spolova.

EBRD BAS je prisutan u Hrvatskoj od 2001. godine, podižući konkurentnost domaćeg malog i srednjeg poduzetništva kroz djelomično subvencioniranje savjetodavnih usluga tvrtkama. BAS je do sada dao 471 subvenciju hrvatskim malim i srednjim poduzetnicima, uglavnom za savjetovanje na područjima upravljanja kvalitetom, marketinga, financija, tehnologije i energetske učinkovitosti/ekologije. Od ukupnog broja subvencioniranih projekata, 389 je završeno i evaluirano, a više od 85% je ocjenjeno zadovoljavajućim i uspješnim.

Osim subvencioniranja, BAS je bio uključen u organizaciju treninga za malo i srednje poduzetništvo i savjetodavne tvrtke.

Za više informacija kontaktirajte:
Renata Deiuri
Višnja Mrakovčić Supek

EBRD Business Advisory Services
Preradovićeva 13/2
10 000 Zagreb

Tel +385 1 4922 491, -488, -487
deiurir@ebrd.com
supekv@ebrd.com

Skip to content