Novosti

Natječaji

Raspisan ACES natječaj za međunarodnu suradnju škola

U tijeku su prijave na natječaj Akademije srednjoeuropskih škola (ACES) koji već niz godina raspisuje Interkulturelles Zentrum iz Beča u suradnji s Včelí Dom iz Bratislave pod pokroviteljstvom Zaklade Erste.

Ovaj projekt/mreža implementira multilateralnu suradnju osnovnih i srednjih škola, sa svrhom promoviranja ideje “europskih vrijednosti” kao što su multikulturalnost, međusobno razumijevanje, solidarnost i mirni suživot svih ljudi/građana Europe.

Uz Hrvatsku, članice ACES-a su: Albanija, Austrija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Češka, Kosovo, Mađarska, Makedonija, Moldova, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija. U projektu sudjeluju škole zemalja članica, a pravo sudjelovanja imaju učenici od 12. do 17. godina života. Radni jezik projekta je engleski jezik.

Tema ovogodišnjeg natječaja je “Provjera stvarnosti – kako vidimo i stvaramo svijet putem medija”.

Masovni mediji, pogotovo digitalni, nude lagan pristup informacijama i nove načine sudjelovanja u društvenom životu, politici i kulturi, ali istovremeno, nose rizik manipulacije. Pitanja zloupotrebe, narušavanja privatnosti, osobnih ili autorskih prava su samo neki od izazova. U ovom kontekstu, poznavanje medija i među mlađom populacijom je ključni preduvjet za društveni aktivizam u današnjem svijetu informacijskih tehnologija.

Škole se pozivaju da potaknu učenike na analizu sadržaja sa kojima se susreću u medijima i da naprave i distribuiraju vlastite medijske proizvode te da nađu partnersku školu putem web site-a www.aces.or.at sa kojom će zajedno sudjelovati na projektu.

Natječaj je otvoren do 30. travnja 2012. godine.

Opširnije

 

Skip to content