Što će se dogoditi s hrvatskim domaćim proizvodima kada Hrvatska pristupi Europskoj uniji?
EU neće utjecati na proizvodnju domaćih proizvoda – poput primjerice dobro poznatih sira i vrhnja, domaćih kobasica, rakije i td. Ukoliko su ti proizvodi namijenjeni osobnoj uporabi ili hrvatskom tržištu neće biti restrikcija. S druge strane, ako su neki od takvih proizvoda namijenjeni plasiranju na tržište Unije, tada će morati zadovoljiti sanitarne i ostale standarde EU-a.
Primjer Francuske pokazuje kako francuska proizvodnja fermentiranih sireva ili sličnih proizvoda nije nikada bila ugoržena standardima i pravilima EU-a. U svakom slučaju, Europska će unija inzistirati na ispunjavanju sanitarnih uvjeta i tako unaprijediti kvalitetu domaćih proizvoda koji će tada lakše doći na tržište EU-a. Sigurnost hrane ima visoki prioritet u Europskoj uniji i predstavlja važan aspekt u kojemu EU neće preuzimati rizike koji bi mogli dovesti do nižih standarda sigurnosti hrane ili bilo kakvih rizika za potrošače. Međutim, Hrvatska će biti u stanju zaštititi svoje izvorne proizvode (“nacionalno prehrambeno nasljeđe”) i učiniti ih prepoznatljivijima plasirajući ih na tržište EU-a.
www.delhrv.ec.europa.eu