Novosti

Novosti

Studijsko putovanje u sklopu projekta Mreža socijalnog volontiranja

U Italiji primjeri dobre prakse u volontiranju

U okviru projekta „Mreža socijalnog volontiranja“ kojeg financira Europska unija s 85 posto vrijednosti, a Vlada RH s 15 posto, predstavnici nositelja projekta Poliklinike za rehabilitaciju djece „Zlatni cekin“, partnera: Volonterskog centra Slavonski Brod, Udruge slijepih Brodsko – posavske županije i Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, te volontera sudjelovali su na studijskom putovanju u Italiju.

Podsjetimo, projekt „Mreža socijalnog volontiranja“, vrijedan  600.703,45 kn, ima za cilj ojačati kapacitete organizacija civilnog društva za pružanje socijalnih usluga na području Brodsko-posavske županije kroz pridavanje veće uloge volonterima u njihovom radu.

Svrha studijskog putovanja bila je upoznati se s primjerima dobre prakse u volontiranju te ih u što većoj mjeri primijeniti u ustanovama i udrugama Brodsko – posavske županije. Upravo su zdravstveno – socijalna ustanova Centro Diurno Disabili “Amica Luna”, te zadruga „Volti Amici“ primjeri dobre i održive prakse gdje su roditelji osoba s teškoćama, suočeni s  problemom cjelodnevne skrbi o djetetu koja im onemogućuje zapošljavanje i druge aktivnosti, bili inicijatori osnivanja dnevnog boravka, dok su osnivači Zadruge „Volti Amici“, u kojoj borave ovisnici i osobe s psihičkim teškoćama, volonteri.

Država putem Ministarstva zdravlja i lokalne zajednice osigurava sredstva za funkcioniranje ustanove „Amica Luna“ u kojoj se 14 djelatnika uz pomoć nekolicine volontera od 8,00 do 15,30 sati skrbi o 24 korisnika. Kroz kreativnu, glazbenu i fizičku terapiju, korisnicima „Amica Lune“ ,kJustify Rightoja je nedavno proslavila 10. obljetnicu rada, pruža se mogućnost poboljšanja njihova stanja te druženje, a njihovim roditeljima vrijeme nužno za obavljanje drugih životnih zadaća.

Zadrugu Societa Cooperativa Sociale a r.l. „Volti Amici“ osnovali su volonteri još 1974. godine, s ciljem pomoći starijima i nemoćnim, te svim potrebitima na području Trebaselegheda  da bi se nakon izvjesnog vremena iskristalizirala potreba skrbi o bivšim ovisnicima o alkoholu  te osobama s psihičkim teškoćama. Danas zadruga ima 19 članova,a osim pomoći korisnicima pri rehabilitaciji i reintegraciji u društvenu zajednicu, u suradnji s lokalnom zajednicom, organizira proslave i druga događanja, ali i aktivnosti, kojima  osigurava sredstva za opstojnost projekta.

Ravnatelj „Zlatnog cekina“ fra Ilija Jerković upoznao je domaćine s radom te Ustanove podsjetivši kako kroz „Zlatni cekin“ , u kojem je svega 50-ak zaposlenih dnevno prođe oko 200 djece. „Stoga nam je pomoć volontera više nego dobro došla, no nužno je  organiziranje volonterstva te svijest o potrebi za volonterima dići na višu razinu. Ovo su primjeri dobre prakse koje ćemo pokušati koliko je moguće primijeniti i kod nas“, istaknuo je fra Jerković.

U okviru studijskog putovanja domaćini su goste  upoznali i funkcioniranjem jednog od privatnih domova za stare i nemoćne „Relaxxi“, kao i s prirodnim ljepotama te kulturnim znamenitostima Padove i Venecije.

posavskahrvatska.hr
Skip to content