Novosti

Novosti

Vjetro solarna turbina

Izvaci opisa iz prijave za intelektualno vlasništvo:

Osnova inovacije je…izvedba uređaja u koji je bez ikakvoga dodatnoga podešavanja…kroz – za to predviđene samo podesive zasune istoga trenutka moguće u potpunosti prihvatiti svaku snagu vjetra bez obzira s koje strane k uređaju dolazi…te mogućnost odabira ulaska (površinski mjereno) željene količine vjetra u odnosu na promjer rotora odnosnoprimarne površine na njegovim lopaticama a također kroz mehanički samo podesive zasune i ispuštanje viška. pri orkanskim udarima a da se uređaj ne mora zaustavljati. Naprotiv – tada najučinkovitije radi.

Vjetar u uređaj ulazi vodoravno a zatim biva prisiljen strujati uspravno,… na tomu putu kroz suženi oblik prolaznoga prostora u unutrašnjosti uređaja postiže dodatno ubrzanje, a pod neprekidnim utjecajem novo dolazećeg vjetra ipovišeni tlak – te tako pripravljen pristiže na lopatice rotora, dok vanjski vjetar pri strujanju iznad uređaja. odnosno njegova povišenoga plašta – u kojemu je rotor smješten (osobina dimnjaka) stvara potlak i također potpomaže rotoru. smještenom vodoravno…a taj ga položaj pri vrtnji oslobađa sile teže…što otvara mogućnost njegove izrade iz težihmaterijala da bi ujedno služio i kao zamašnjak. Po višekutnom i stepenasto izvedenom vanjskomu plaštu oblika odrezanog stošca predviđene su površine u koje će se ugrađivati solarne ploče a one će učinkom sunčeve topline u unutrašnjosti uređaja grijati zrak te pospješiti njegovo strujanje i s tim dodatno utjecati na sveukupni učinak.

Uređaj većinski odgovara izradi u metalnoj konstrukciji, prikladan je za izvedbu u manjim sklopovima što pogoduje lakšemu transportu, s tim pristup i postavljanje na teže pristupačnim lokacijama – vrhovi brda, visokim zgradama , kupolama,.. uzvisinama na otocima, na gornjim konstrukcijama već postojećih a i budućih mostova … i sve to može poslužiti već – umalo kao gotov podest za uređaj koji može proizvoditi struju i za vlastite potrebe objekta na kojemu je postavljen. Potpuno je prikladan za očuvanje okoliša, može se izgledom oblikom (i bojanjem) vizualno prilagoditi, u potpunosti zaštititi ptice i šišmiše i izoliranjem smanjiti eventualnu suvišnu buku.
Za uvid u funkcionalnost načinjen je model s dvanaest kutnom osnovom 600 mm x 600 mm i visine 750 mm koji se može demonstrirati uz pomoć uredskoga ventilatora. Vidi sliku i skice.

 

Skip to content