Novosti

Novosti

Vodič za Korisnike podmjere 6.1.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je Vodič za Korisnike podmjere 6.1. “Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima”, tipa operacije 6.1.1. “Potpora mladim poljoprivrednicima”.

Vodič je namijenjen potencijalnim Korisnicima s ciljem upoznavanja s postupkom podnošenja Zahtjeva za potporu, zatim funkcioniranja AGRONET aplikacije pomoću koje se Zahtjev za potporu podnosi te terminologije s kojom se Korisnici susreću prilikom ispunjavanja Poslovnog plana, poput izračuna troškova amortizacije, poreza na dohodak, provjere ekonomske održivosti projekta i sl.

Podsjećamo kako su u skladu s Pravilnikom o provedbi podmjere 6.1.  prihvatljivi Korisnici osobe starije od 18 i mlađe od 40 godina na dan podnošenja Zahtjeva za potporu, koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po prvi put na poljoprivrednom gospodarstvu postavljene kao nositelj poljoprivrednog gospodarstva. 

U skladu s člankom 5. Pravilnika, potpora se dodjeljuje u obliku bespovratnih financijskih sredstava za provođenje prihvatljivih aktivnosti navedenih u poslovnom planu, a visina potpore po Korisniku iznosi 50.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Prihvatljive aktivnosti u skladu s člankom 7. Pravilnika odnose se na kupnju domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, kupnju, građenje i/ili opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i/ili prerade proizvoda iz Priloga I. Pravilnika, osim ribarstva, kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, kupnju poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada, uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje, građenje i/ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda, stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda iz Priloga I. i operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva.

Više informacija o provedbi tipa operacije 6.1.1. “Potpora mladim poljoprivrednicima” pronađite ovdje.

Vodič možete preuzeti ovdje.

ruralnirazvoj.hr

Skip to content