Novosti

Novosti

EU izdvaja 5,5 milijarda eura za reforme na Zapadnom Balkanu, Turskoj i Islandu

Europska komisija je 12. srpnja predstavila završne planove za financijsku potporu sadašnjim reformama u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Islandu, Bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Kosovu* za razdoblje od 2011. do 2013. godine. U tim planovima, nazvanim Višegodišnji indikativni planovi (MIPD), prikazana je revidirana strategija financiranja u sklopu Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Financiranje će se usredotočiti na područja kao što su reforma pravosuđa i javne uprave, jačanje regionalne suradnje u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, izgradnja snažnog civilnog društva, podupiranje reformi i regionalna suradnja u obrazovanju, kao i podupiranje održivog oporavka od gospodarske krize ulaganje u infrastrukturne projekte.

Europska komisija je zadnjih godina poduzela brojne korake u jačanju veze između prioriteta utvrđenih strategijom proširenja EU-a, Komisijinih izvještaja o napretku i programiranju pomoći kroz IPA. Oko 10 posto raspoloživih sredstava iz IPA bit će dodijeljeno za jačanje multilateralnih odnosa na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, u područjima koja se smatraju ključnima za europske integracije i stabilnost u regiji i gdje postoji jasna potreba za regionalnom suradnjom: rješavanje prekograničnih problema, povećavanje učinkovitosti kroz užu suradnju, korištenje postojećih instrumenata i omogućavanje rada mreža stručnjaka. Sredstva koja će biti na raspolaganju za tu svrhu u razdoblju od 2011. do 2013. iznose 521 milijun eura.

Skip to content