Novosti

Novosti

Forum za traženje partnera za program prekogranične suradnje između BiH i RH

03. veljače 2009. godine u hotelu “Kaldera Boutique”, u Laktašima organiziran je Forum za traženje partnera za program prekogranične suradnje između BiH i Hrvatske, na kojem je sudjelovalo 200-tinjak predstavnika raznih organizacija/institucija, među kojima i predstavnici Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda.
Razvojna agencija Grada je uspostavila više kontakata s potencijalnim partnerima iz Bosne i Hercegovine. Dogovoreno je par inicijalnih sastanaka u vezi s potencijalnim projektnim prijedlozima sa obje strane, koji bi, kada se raspišu prvi natječaji, trebali rezultirati  prekograničnim projektom kandidiranim prema IPA-i.

Hrvatska i Bosna i Hercegovina, kao zemlje potencijalni kandidat i kandidat, imaju pristup EU fondovima unutar IPA komponente II – prekogranična suradnja. Tokom 2007. godine, predstavnici ovih zemalja su zajednički izradili program prekogranične suradnje koji pokriva period od 2007. do 2013. godine, na osnovu kojeg je EU namijenila fondove za pogranična područja između BiH i Hrvatske.

Planirano je da se prvi poziv za projekte za program prekogranične suradnje između BiH i Hrvatske objavi u narednim mjesecima. To znači da će se potencijalnim aplikantima sa područja iz BiH i Hrvatske, koja imaju pravo učešća u ovim programima, uskoro pružiti prilika da apliciraju za grant sredstva za implementaciju odgovarajućih prekograničnih projekata koje treba da zajednički pripreme aplikanti s dvije strane granice.

Fokus foruma je bila direktna komunikacija između potencijalnih partnera. Zato je forum bio organiziran u obliku sajma, gdje je svaki učesnik imao priliku predstaviti svoju organizaciju/instituciju i projektnu ideju za program prekogranične suradnje, kao i da uspostavi kontakt sa potencijalnim partnerima iz susjedne zemlje.

 

Skip to content