Novosti

Novosti

FP7 informativni dan za specifični program Ideje

Ministarstvo znanosti , obrazovanja i športa organizira informativni dan za FP7 specifični program Ideje koji će se održati 10. prosinca 2010. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, s početkom u 9 sati (registracija je od 8.30-9.00).

Kroz specifični program Ideje bespovratno se financiraju temeljna pionirska istraživanja (eng. frontier research) iz 3 područja:

* Fizike i inženjerstva
* Znanosti o životu
* Društveno-humanističkih znanosti

Za provođenje natječaja Europska komisije osnovala je Europsko istraživačko vijeće (ERC- European Research Council), a ukupni budžet za razdoblje od 2007. – 2013 iznosi 7,5 mrd ?. ERC grantovi dodjeljuju se putem otvorenih natječaja projektima predvođenim istraživačima koji su zaposleni u Europi, bez obzira na njihovo podrijetlo. Postoje početni (ERC Starting Grants) i napredni grantovi (ERC Advanced Grants), ovisno o trajanju znanstvene karijere, a u oba slučaja odlučujući kriterij odabira je izvrsnost.

S obzirom na sve veći interes koji hrvatski znanstvenici iskazuju za ovaj specifični program, zamišljeno je da ovo događanje bude prije svega informativnog karaktera i nije usmjereno na pojedini grant, iako su trenutno otvoreni natječaji samo za Advanced Grant, što će i biti predstavljeno u jednoj od prezentacija.

Na informativnom danu sudjelovat će predstavnica Europskog istraživačkog vijeća, gđa Mirjam Witschke, svoja iskustva pripreme projektnog prijedloga za Starting grant podijelit će prof. dr. sc. Niels Paar, dok će prof. dr. sc. Ivan Đikić predstaviti Advanced Grant projekt LineUb na kojem je vodeći istraživač i koji se trenutno provodi. Akademkinja Milena Žic-Fuchs koja je članica panela SH4 “The Human Mind and Its Complexity” za Advanced Grant također će nazočiti informativnom danu.

Registracija putem slanja ispunjenih prijavnica obvezna je, a rok za prijavu je 7. prosinca 2010.

Opširnije

Skip to content