Novosti

Novosti

Hrvatskoj prijeti nova blokada EU fondova

Još jedan skandal s pretpristupnim fondovima – dva mjeseca prije isteka krajnjeg roka za ugovaranje projekata iz programa Phare 2006 značajan dio dokumentacije nije pripremljen, tri natječaja još nisu niti otvorena, a deset ih je u tijeku i bit će zatvoreni tek koncem listopada ili u studenome

Time je ponovno otvorena mogućnost da Hrvatska zakasni s predajom dokumentacije za ovaj program, vrijedan oko 60 milijuna eura, ili da većinu dokumenata Europskoj komisiji isporuči u posljednjim tjednima i danima. Kao krajnji rok ugovaranja određen je 30. studeni ove godine. Ako se tri natječaja, koja su za sada samo najavljena, i otvore već za koji dan, do isteka Komisijinog roka, i uz minimalno trajanje, jedva stignu biti zatvoreni, piše Novi list.

Dok krugovi bliski Europskoj komisiji već nekoliko tjedana nezadovoljno komentiraju kako se ponavlja lanjska situacija iako je Hrvatskoj jasno rečeno da ne može glavninu posla obavljati u posljednjim tjednima, na hrvatskoj strani vlada posve drugačije raspoloženje.

‘Radi se punom parom i uvjereni smo da ćemo stići sve napraviti u zadanom roku, kao što smo i uvijek do sada’, kaže Nikša Tkalec, stručni suradnik u Središnjem državnom uredu za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije (SDURF).

Što se tiče Komisijine zamjerke da se previše posla obavlja u posljednji trenutak, u SAFU-u napominju da je upravljanje sredstvima iz EU fondova proces u kojem Hrvatska nije jedini akter te nije uvijek ni jedina odgovorna za tajming završetka posla, čime očito aludiraju na Europsku komisiju.

Zbog nonšalancije prema rokovima, Hrvatsku je Bruxelles već kaznio. Nakon što je oko 60 posto dokumenata za Phare 2005 isporučila prošle jeseni u posljednjem mjesecu prije istjeka roka, a 40 posto u posljednjem tjednu, Europska komisija odlučila je u siječnju ove godine Hrvatskoj suspendirati 52 milijuna eura iz programa Phare 2006 te pet milijuna eura iz fonda IPA 2008.

Suspenzija je ukinuta krajem srpnja, no Komisija je tom prigodom vrlo jasno poručila kako to ne znači da su ispravljene sve slabosti. Hrvatska mora nastaviti poboljšavati upravljanje EU sredstvima, istaknuo je tom prigodom Oskar Benedikt, savjetnik Delegacije EK te prezicirao da se napredak očekuje na četiri područja – pravodobnoj predaji natječajne dokumentacije, njenoj kvaliteti, poštivanju uvjetovanosti za natječaje te sustavu kontrole.

Učinkovito i transparentno upravljanje pretpristupnom pomoći EU jedan je od uvjeta koje je proljetos postavio predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso i o čijem ispunjavanju ovisi hoće li Hrvatska u studenome dobiti okvirni plan za završetak pregovora ujesen iduće godine.

On je trenutačno upitan, jasno je kazao Barroso prošloga tjedna nakon sastanka s premijerom Sanaderom, jer do sada nisu ispunjena mjerila u dva područja – pravosuđu i tržišnom natjecanju (riječ je prvenstveno o restrukturiranju brodogradnje).

tportal.hr

Skip to content