Novosti

Novosti

Obrtnici do kraja godine neće plaćati obrtnicu!

Obrtnici koji će otvarati novi obrt u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca 2012. godine bit će oslobođeni plaćanja troška izdavanja obrtnice u iznosu od 200 kuna. Odlukom ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa o neplaćanju izdavanja obrtnice, Ministarstvo poduzetništva i obrta budućim obrtnicima želi poručiti da će sve učiniti kako bi im olakšalo pokretanje obrta, ali i njihovo ukupno poslovanje.

U suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom i drugim institucijama, Ministarstvo poduzetništva i obrta priprema novi Zakon o obrtu kojim će obrte dovesti u ravnopravniji položaj s drugim gospodarskim subjektima. Trebalo bi se omogućiti i prenošenje vlasništva nad obrtom za života obrtnika, a ne samo nakon njegove smrti kako je sada propisano. Promijenit će se i dio propisa kojima se regulira obrazovanje za obrtnička zanimanja, obavljanje djelatnosti obrta od strane pravnih osoba te regulira sustav Hrvatske obrtničke komore. Precizirat će se i zabrana i sprječavanje obavljanja neregistrirane obrtničke djelatnosti.

Svi ti potezi i mjere trebali bi doprinijeti održanju i poticanju pozitivnog trenda koji se u prvoj polovini ove godine događa u hrvatskom obrtništvu. U prvoj polovini ove godine novootvorenih obrta je za 461 obrt više od zatvorenih obrta. Ujedno je do kraja svibnja broj zaposlenih u sektoru obrta povećan za 6.342 zaposlena više nego što ih je bilo na kraju prošle godine.

Skip to content