Novosti

Novosti

Osigurana novčana pomoć za poduzetnike iz ICT-a

Malim i srednjim poduzetnicima iz informacijsko-komunikacijskog sektora (ICT) dostupna su znatna sredstva za sufinanciranje njihovih projekata iz fondova Europske Unije
Potporna struktura

Poduzetnicima su na raspolaganju usluge Europske poduzetničke mreže (EEN), Program podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija (CIP ICT PSP) te Sedmi okvirni program EU za istraživanje i razvoj (FP7).

EEN je najvažnija potporna struktura EU za male i srednje poduzetnike. Čini je 85 konzorcija iz 45 zemalja koje opslužuje četiri tisuće profesionalaca iz 500 organizacija. Njihov je zajednički cilj olakšati nastup malih i srednjih poduzetnika na europskom tržištu i pomoći im u komercijalizaciji inovacija.

U okviru CIP ICT PSP programa, malim i srednjim poduzetnicima koji se bave ICT-em u razdoblju od 2007. do 2013. godine namijenjeno je 730 milijuna eura.

Otvoren natječaj

Na natječajima unutar programa mogu sudjelovati poduzetnici izvan EU, što je važno za poduzetnike iz Hrvatske. Oni to već čine, a njihov udjel u korištenju sredstava je 0,3 posto od ukupno iskorištenog u 2007. godini. Oni koji namjeravaju sudjelovati u raspodjeli ovogodišnjih sredstava, koja iznose 107,4 milijuna eura, moraju svoje prijave dostaviti do 2. lipnja.

Proračun programa FP7 za razdoblje od 2007. do 2013. godine iznosi 50,5 milijardi eura, a  najviše šansi za dobivanje sredstava imaju poduzetnici iz ICT sektora koji su orijentirani na industriju, tržišta i inovacije.

www.jutarnji.hr
Skip to content