Novosti

Novosti

Komisija prihvatila novu strategiju za mlade

Europska komisija prihvatila je u ponedjeljak 27. travnja novu europsku strategiju za mlade u idućem desetljeću kojom im želi pomoći u suočavanju s mnogobrojnim izazovima suvremenoga globaliziranog svijeta.

Nova strategija pod nazivom ‘Youth – Investing and Empowering’ upozorava da su mladi jedna od najranjivijih skupina u društvu, osobito zbog sadašnje gospodarske krize, te da su, zbog ubrzana starenja stanovništva, dragocjen resurs.

‘Mladi naraštaj ugrožen je resurs, udio kojeg bi se u populaciji od 20 posto trebao smanjiti na 15 posto do 2050. Naši mladi također su dragocjen resurs i zbog sadašnje gospodarske i novčarske krize potrebno je posebno njegovati taj kapital. Premda su izgledi mladih u EU danas veći, ipak su suočeni s teškim izazovima, jer mnogi prerano napuštaju školovanje, ostaju bez posla ili im prijeti siromaštvo i socijalna isključenost’, upozorava EK.

Ispitivanja su pokazala da su obrazovanje, zapošljavanje, socijalna uključenost i zdravlje pitanja koja danas najviše zabrinjavaju mlade. Europska mladež trebala bi također iskoristiti prilike koje im nudi civilno društvo, političko djelovanje, načela dobrovoljnosti, kreativnost i poduzetništvo, šport i globalni aktivizam.

Novom strategijom Komisija stoga želi potaknuti stvaranje više prilika za mlade, osobito u obrazovanju i zapošljavanju, poboljšati njihovu uključenost u društvo te osnažiti solidarnost s mladima.

Strategija donosi kratkoročne i dugoročne akcije u ključnim politikama za mlade, kao što su obrazovanje, zapošljavanje, kreativnost i poduzetništvo, socijalna uključenost, zdravlje i šport, civilno društvo i dobrovoljstvo.

Naglašava također rad s mladima u rješavanju pitanja nezaposlenosti, školskog neuspjeha i društvene isključenosti, razvoja vještina i pozitivna korištenja slobodnim vremenom te utvrđuje mjere za bolju provedbu politika za mladež na razini EU-a.

Po podatcima Eurostata, u EU danas živi 96 milijuna mladih u dobi od 15 do 29 godina, što je gotovo 20 posto stanovništva. Do 2050. njihov broj trebao bi se smanjiti na 15,3 posto.

Studira ih tri milijuna više nego 2000., a svake ih godine diplomira milijun više. Broj studenata povećao se za 25 posto od 1998. do 2006. Broj studentica 23 posto je veći od broja studenata. Srednju školu završilo je više od 50 posto mladih Europljana, a 29 posto ih ima više obrazovanje.

S druge strane, petina djece u EU je nepismena. Šest milijuna mladih, svaki sedmi u dobi od 18. do 24. godine, završio je samo obvezno obrazovanje ili manje, a 14,8 posto mladih prerano napusti školovanje. Nezaposleno je više od trećine mladih u dobi od 15. do 24. godine.

Siromaštvo prijeti za 19 milijuna djece u dobi do 17 godina, odnosno 20 posto mladih u dobi od 18. do 24. godine.

entereurope
Skip to content