Novosti

Novosti

Otvoreni dani 2012 – europski tjedan regija i gradova

Godišnje okupljanje stručnjaka regionalnog i lokalnog razvoja koje organizira Odbor regija u suradnji sa Europskom komisijom te Europskim parlamentom, odnosno Otvoreni dani 2012 Open days 2012 održati će se od 08. do 11. listopada 2012. godine u Bruxellesu.

Program desetih po redu Otvorenih dana sastojati će se od 108 radionica, seminara, debata i izložbi, koje su organizirane u partnerstvu sa 219 regija i gradova iz 33 europske zemlje, uz sudjelovanje tvrtki, financijskih institucija, međunarodnih udruga i akademskih organizacija.

Ovaj, 10. po redu europski tjedan regija i gradova, je najveći do sada sa 24 regionalna partnerstva, sastavljenih od 219 prijavljenih sudionika – 50 gradova, od čega 21 glavni grad te 169 europskih regija. Do sada je prijavljeno 25 od 27 zemalja EU, bez Grčke i Litve. Također, sudjeluju i države kandidatkinje, poput Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Turske, zatim Bosna i Hercegovina kao potencijalna kandidatkinja, te Norveška i Švicarska, kao ?treće zemlje”. Također, očekuje se sudjelovanje 6,000 sudionika, koji će, uz radionice, seminare, debate i izložbe, imati priliku i za stvaranje novih poslovnih kontakata.

Ove godine Otvoreni dani će se održati pod naslovom ?Europe’s regions and cities: Making a difference?.

Ova 10. obljetnica  Otvorenih dana dati će pregled kroz desetljeće debata i razmjena primjera dobre prakse po pitanju kohezijske politike EU te istovremeno omogućiti raspravu o budućoj kohezijskoj politici EU za razdoblje 2014-2020. Europski parlament i Europski odbor regija će do listopada 2012. godine iznijeti svoje stajalište o prijedlogu Europske komisije po pitanju kohezijske politike 2014-2020. Rasprava će se nastaviti u Europskom vijeću i među državama članicama, gdje će glavna tema biti višegodišnji financijski okvir. Dodatne informacije o popratnim događanjima dostupne su na web stranici Otvorenih dana 2012.

Skip to content