Novosti

Novosti

Otvoreni EE Info ured i galerija za građanstvo

U zgradi Razvojne agencije Grada Slavonsko Broda, Vukovarska 1,danas su otvorene EE info točke namijenjene educiranju građana o energetskoj efikasnosti.

“Potpisivanjem Energetske povelje i uvođenjem Sustavnog gospodarenja energijom na području našeg grada, Slavonski Brod je krenuo u provedbu projekta praćenjem potrošnje energije u svih 56 objekata u vlasništvu Grada. Današnjim otvaranje ovog EE Info ureda i galerije, svjesno provodimo aktivnosti definirane Pismom namjere. Ovim putem pozivam naše građane da dođu i informiraju se kako efikasnije koristiti energiju i graditi svoje domove.”, rekao je u pozdravnom govoru Zoran Ivanović, zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda.

EE info točke dio su provedbe projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj (SGE projekta). SGE projekt dio je projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj (EE projekt) koji već više godina zajednički uspješno provode UNDP Hrvatska i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Globalnog fonda za okoliš. Projekt SGE usmjeren je na zgrade u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave, a glavni su mu ciljevi primjena modela kontinuiranog i sustavnog gospodarenja energijom, strateškog planiranja energetike i održivog upravljanja energetskim resursima na lokalnoj i regionalnoj razini. Navedeno doprinosi smanjenju troškova za energente, potrošnje energenata, kao i smanjenju emisija štetnih plinova u atmosferu, a potiče se i razvoj novih djelatnosti i poduzetništva.

Damir Klaić, pročelnik upravnog odjela za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, istaknuo je da se Grad u rujnu 2010. prijavio na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), projektom Povećanje energetske efikasnosti dijela sustava javne rasvjete na području Grada (ulica Vida Došena, Naselje Josipa Franka, Naselje biskupa Ćirila Kosa, javna rasvjeta od kružnog toka u Podvinju do autoceste, javna rasvjeta od sjeverne vezne ceste do autoceste, Mostarska ulica, Ulica Kolare 1 i 4). Za navedeni projekt Gradu je od strane FZOEU-a odobreno sufinanciranje u iznosu od 512.887,64 kn.

EE info ured mjesto je gdje građani mogu doći i postaviti upit o energetskoj efikasnosti, proučiti edukativne plakate te dobiti informativno-edukativne brošure od energetskog savjetnika Grada. EE Info galerija, sačinjena od informativno – edukativnih plakata i brošura sa EE savjetima primjenjivim u vlastitom kućanstvu, postavljena je na frekventnim mjestima dostupnim građanima te ujedno pruža pregled provedbe SGE projekta u gradu

“Kako bi smo educirali i informirali naše građane o korištenju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u svakodnevnom životu, danas otvaramo Ured za gospodarenje energijom (EE ured), u kojeg pozivano građane i poslovne subjekte.EE ured se nalazi u sklopu Upravnog odjela za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša (ured br. 32) te će osim savjetovanja, kroz tjedna i mjesečna mjerenja potrošnje energenata kontrolira potrošnju, ali i planira buduću potrošnju energenata u objektima Grada Slavonskog Broda, u suradnji sa ravnateljima/direktorima ustanova odnosno poduzeća u vlasništvu Grada.”, rekao je Ratimir Santić, voditelj EE tima.

“Grad Slavonski Brod čekaju mnoge obveze u ispunjavanju zakona vezanih uz Gospodarenje energijom u objektima koji su u vlasništvu Grada. U tu svrhu, UNDP je osmislio Informacijski sustava za gospodarenje energijom (ISGE), koji se koristi kao alat za kontinuirano prikupljanje, pohranu i analizu podataka o potrošnji energije u zgradama, kao i provedba energetskih pregleda objekata. Očekujemo da do kraja godine svi javni objekti započnu s praćenjem što je prvi korak ostvarivanja ušteda na računima za energente. Ujedno, sve što Gradska uprava čini, iskoristivo je i kao primjer građanima racionalnog korištenja energije u kućanstvu.”, rekao je Goran Pichler, voditelj projekata EE u zgradarstvu – Slavonija.

Građani informacije mogu pronaći i na internet stranici EE projekta www.ee.undp.hr te besplatnom info telefonu 0800 200 170.

 

Skip to content