Novosti

Novosti

Predstavljeni instrumenti financiranja projekata energetske učinkovitosti

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavile su financijske instrumente za financiranje projekata iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije poduzetnicima, konzultantima i partnerskim institucijama. Rezultat je to provedbe pilot projekta Prijenos znanja i najboljih praksi EBRD-a HAMAG-BICRO-u koji se bazira na prijenosu znanja i najboljih praksi iz područja pružanja savjetodavnih usluga u okviru energetske učinkovitosti, financiranog od strane Ministarstva poduzetništva i obrta i EBRD-a.

EBRD je predstavio financijski program WEBSEFF (Western Balkans Sustainable Energy Financing Facility) razvijen za potporu ulaganja u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Ovu kreditnu liniju osigurava EBRD putem poslovnih banaka. Ukupni iznos kreditne linije je 75 milijuna eura, a za Hrvatsku je osigurano 40 milijuna eura. Ostatak osiguranih sredstava namijenjen je zemljama zapadnog Balkana – Srbiji, Bosni i Hercegovini te Makedoniji. Za sada u ovoj kreditnoj liniji sudjeluju dvije poslovne banke – Zagrebačka banka i Erste banka.

Kreditnom linijom WeBSEFF omogućuje se kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva odnosno privatnog i javnog sektora za projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Unatoč preprekama na tržištu, regija Zapadnog Balkana ima značajan potencijal za investicije u području energetske učinkovitosti. WEBSEFF je dizajniran upravo kao odgovor na te prepreke, u skladu s Nacionalnim akcijskim planom koji daje značajnu ulogu javnom sektoru. Kao glavni ciljevi istaknuti su povećanje uštede energije, otvaranje novih tržišta i osiguranje učinkovitih sredstava.

Vedrana Perković-Hadl predstavila je kreditnu liniju WeBSEFF: „Ključna karakteristika ove kreditne linije su financijski poticaji. Poticaji za privatni sektor iznose 5 – 10%, dok za javni sektor iznose 10 – 15%. Poticaji se izračunavaju kao postotak od iznosa kredita. Učinkovitije korištenje energije u privatnom sektoru smanjuje poduzećima troškove i povećava konkurentnost poduzeća, proširuje opseg proizvodnje, unaprjeđuje standarde kvalitete i osigurava mogućnost zamjene stare opreme i modernizacije proizvodnje. Javni sektor može uštedjeti na troškovima prijevoza, komunalnih usluga, gospodarenju otpadom te grijanju i hlađenju u javnim zgradama.“

Za financiranje projekata putem kreditne linije WEBSEFF informacije se mogu pronaći na stranici www.webseff.com iliwww.ebrd.com.

HAMAG-BICRO kao sudionik pilot projekta Prijenos znanja i najboljih praksi EBRD-a HAMAG-BICRO-u sufinancirao je 25 projekata u područjima energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša. Bržu i lakšu realizaciju tih projekata HAMAG-BICRO može podržati i svojim jamstvenim programima te na taj način ujedno potaknuti investicije u sektoru malog i srednjeg poduzetništva.

Instrumente financiranja HAMAG-BICRO-a, s naglaskom na jamstvene programe, ukratko je predstavio Josip Grgić, savjetnik Uprave za strategiju: „Jamstveni model HAMAG-BICRO-a značajno je izmijenjen u korist poduzetnika jer smo ojačali suradnju s poslovnim bankama. Počeli smo izdavati jamstva na prvi poziv, što se pokazalo vrlo korisnim alatom za malo i srednje poduzetništvo. Po uzoru na njemački jamstveni model, uveli smo pismo namjere kao instrument koji se izdaje po jamstvenom programu EU početnik. Na taj način poduzetnik se može najprije obratiti Agenciji sa svojim poslovnim planom. Izdavanjem pisma namjere, HAMAG-BICRO pomaže poduzetniku da dođe do kredita u poslovnim bankama. Kad poduzetnik pronađe poslovnu banku s najboljim uvjetima, pismo namjere postaje prvoklasno jamstvo.“

Više informacija o instrumentima financiranja HAMAG-BICRO-a dostupno je na službenim stranicama HAMAG-BICRO-awww.hamagbicro.hr ili putem info telefona 01 488 10 43 i 01 488 10 15.

                                                                                                                                                                                            hamaginvest.hr

Skip to content