Opis projekta

Na završnoj konferenciji, održanoj u srijedu u Dječjem vrtiću “Hlapić”, predstavljeni su rezultati projekta “Igrom do govora” Dječjeg vrtića Ivana Brlić-Mažuranić i Dječjeg centra Logos.– Bio je to naš prvi zajednički projekt i imali smo sreću da je prihvaćen u stopostotnom iznosu. Financijska i stručna potpora bile su nam Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Razvojna agencija grada Slavonskog Broda.

Projekt ”Igrom do govora” treba biti putokaz kako je moguće uz suradnju gradskih ustanova i udruga građana, uz pomoć gradske razvojne agencije, doći do sredstava iz europskih fondova za korist čitave zajednice.

Ciljevi projekta

Cilj projekta bio je svakako poboljšati kvalitetu predškolskog odgoja, pogotovo djece s jezično-govornim poteskoćama, ali i pripremiti ih za integraciju u redoviti odgojno-obrazovni sustav.

Razdoblje provedbe projekta

Projekt je završio.

Rezultati projekta

Postavljena očekivanja smo premašili. U projekt smo planirali uključiti 95 roditelja i odgojitelja, namjeravali smo urediti jednu prostoriju i nabaviti didaktičke igračke i slikovnice. Kroz edukaciju na 20 radionica prošlo je 106 roditelja i 175 odgojitelja svih vrtića te odgojno-obrazovni djelatnici drugih gradskih ustanova. Nabavljena je 51 slikovnica i 49 didaktičkih igračaka za svaki od devet gradskih vrtića, u vrtićima ”Kosjenka” i ”Pčelica” postavljene su vanjske sprave za igru, a u vrtiću ”Stribor” opremili smo prostoriju za dodatni program senzomotorike. Dvorana za vježbanje u Dječjem vrtiću ”Hlapić” opremljena je i konferencijskim namještajem

– rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Ivana Brlić-Mažuranić Zorana Butorac.

U sklopu projekta 50 odgojitelja bilo je u posjetu Centru za odgoj i obrazovanje ”Slava Raškaj”, a tiskana je i edukativno-informativna brošura o govorno-jezičnim poteškoćama kod vrtićke djece.

Ponosni i smo i zahvalni kao projektni partner jer mislim da smo zaista napravili dobar posao.  Umjesto planiranih 70 djece u logopedsku terapiju uključili smo 99 od prijavljenih 120 djece, a  nismo ih mogli sve primiti zbog ograničenog trajanja projekta. Najviše mališana, njih šezdesetak, imalo je fonološko – artikulacijske poremećaje karakteristične za njihovu dob. Njih 42 završilo je terapiju, a mora je nastaviti 36 djece koja su kasnije uključena ili imaju složenije poremećaje. Za osmero prijavljene djece nije bila potrebna logopedska terapija. Zahvaljujem roditeljima jer su svesrdno i požrtvovno sudjelovali u terapiji, i u kabinetu i kod kuće. Gradska uprava dodijelila nam je prostor koji smo opremili logopedskom i didaktičkom opremom koja će nam i dalje koristiti u radu s djecom

– istaknula je predsjednica udruge Dječji centar Logos, mag. log. Ana Pitlović.Danijel Bićanić iz Centra za psihološko savjetovanje Sirius predstavio je rezultate vanjske evaluacije projekta, koji su polaznici ocijenili s visokih 4,79. Prema intervjuima provedenim s 42 odgojitelja i djelatnika iz partnerskih institucija sudionici projekta spremni su sudjelovati u sličnom projektu, pohvalili su komunikaciju s projektnim timom i učinkovitost projekta te korisnost edukacija na kojima su sudjelovali.

Voditeljica projekta Anita Vačić iz Razvojne agencije grada Slavonskog Broda istaknula je da je agencija iznimno zadovoljna ostvarenim rezultatima i premašenim očekivanjima te povratnim informacijama sudionika edukacija.

Znanje i oprema koji su dospjeli u grad ostat će za buduće naraštaje malih Brođana.

Arhiva vijesti