Naziv natječaja

Poziv na dostavu projektnog prijedloga u postupku izravne dodjele bespovratnih sredstava za strateški projekt “Integrirani program – Interpretacijski centar Ivana Brlić-Mažuranić”

Opis projekta

Tijekom 2019. godine nastavlja se realizacija projekata koje je Grad prijavio kroz ITU mehanizam, a među prvima na tom popisu je Interpretacijski centar Ivana Brlić- Mažuranić. Naime, nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, u ulozi Upravljačkog tijela za Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ donijelo Odluku o financiranju projektnog prijedloga „Integrirani program- Interpretacijski centar Ivana Brlić-Mažuranić“ ukupne vrijednosti oko 16 milijuna kuna, potpisan je i ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s nadležnim ministarstvom i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Temeljem potpisanog ugovora Gradu Slavonskom Brodu i partnerima u provedbi (Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda i Turistička zajednica Grada Slavonskog Broda) je dodijeljeno 13.626.052,48 kuna, odnosno 85 posto ukupne vrijednosti projekta, što je ujedno i najveći mogući iznos bespovratnih sredstva. Preostalih 15 posto ukupne vrijednosti projekta, točnije iznos od 2.404.597,52 sufinanciraju Grad Slavonski Brod i partneri.

Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda je pripremila projekt te je partner na projektu.

Ukupna vrijednost projekta: 16.030.650,00 kn.

Ciljevi projekta

Kroz uređenje i opremanje Interpretacijskog centra Ivana Brlić-Mažuranić, Slavonski Brod će dobiti novu atrakciju gradskog kulturnog turizma posvećenu očuvanju i prezentaciji kulturne baštine te uspomene na poznatu brodsku spisateljicu. Nakon obnove, u podrumu kuće Brlić tako će se nalaziti polivalentna dvorana, koja će služiti će kao vinoteka te prostor za događanja, degustacije i prezentacije.

Prizemlje kuće, u kojem se sada nalazi Likovni salon „Vladimir Becić“, dobit će širu turističko-kulturnu funkciju. Naime, uz informacijski pult za posjetitelje, ovdje će se nalaziti i suvenirnica te prostor za prijem djece u sklopu manifestacije „U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić“. Također, prizemlje kuće služit će i kao dnevna knjižnica te javni prostor u kojem će građani moći pročitati novine i družiti se. Svakako treba naglasiti kako će ovaj dio kuće Brlić zadržati elemente galerije, pa će tako na zidovima i dalje biti izloženi radovi likovnih umjetnika. U ovom prostoru posjetitelji će dobivati uvodne upute o načinu obilaska Centra, informacije o rasporedu, događanjima, ulaznicama, programima, tematskim suvenirima, knjigama Ivane Brlić Mažuranić ili replikama njenih najvažnijih pisama.

Prvi kat kuće zauzimat će Stan Brlić koji će se sastojati od tri cjeline;

1. Stan Ivane Brlić Mažuranić – prostor koji autentično prikazuje privatnu knjižnicu i dom u kojem je živjela i stvorila svoja najpoznatija djela.

2. Arhiv – prostor u formi knjižnice i radnog prostora u kojem pojedinci ili manje grupe mogu u izvornom ambijentu znanstveno proučavati Arhiv Brlić s više od 3.000 pisama i dokumenta.

3. Rezidencijalni stan za gostujućeg umjetnika – dio stana namijenjen životu gosta umjetnika, ponajprije pisaca, koji će ovdje moći živjeti i raditi određeno vrijeme kako bi stvarali djela na temu Ivane Brlić-Mažuranić.

U potkrovlju kuće nalazit će se galerijski polivalentni prostor namijenjen književnoj umjetnosti, književnim večerima i kulturnim prezentacijama. Posjetitelje Interpretacijskog centra kroz prostor će voditi posebna mobilna aplikacija tj. mobilni vodič, a u svakoj od prostorija moći će odabrati dio aplikacije koji će ih voditi kroz priču o svakoj sobi prema tematskim cjelinama. Osim prostora kuće, aplikacija će poslužiti i kao vodič u prostoru dvorišta. Kroz ovaj projekt Kuća Brlić će postati prostor koji je prati svjetske trendove u području razvoja kulturnog i književnog turizma, s posebnim naglaskom na edukaciju djece i mladih.

Razdoblje provedbe projekta

Početak projekta: 2019. godina

Arhiva vijesti