Novosti

Novosti

Radionica za učitelje i odgojitelje

U ponedjeljak, 07.07.2014. u prostorijama gradske vijećnice u Slavonskom Brodu, održana je druga radionica s učiteljima i odgojiteljima u sklopu projekta Mreže romskih udruga Hrvatske, „Prijatelj s prijateljima“. Radionica je održana na temu upoznavanja i osposobljavanja učitelja i odgojitelja za rad s romskom djecom u predškolskom i školskom sustavu. Radionicu su održale Maja Martić mag.prim.educ. i Barbara Cvitković mag.psych koje imaju veliko iskustvo u radu s djecom romske nacionalne manjine.
Radionica je započela u 9 h i u prvom dijelu je predstavljena općenita kultura i tradicija Roma čime su se polaznici pobliže upoznali s obilježjima romske kulture. Predavačice su upoznale polaznike s problemima stereotipa i predrasuda te načinu njihova suzbijanja, pogotovo u obrazovnom sustavu. Također su predstavljeni i najčešći mogući problemi u radu s mladim Romima.

U drugom dijelu radionice naglasak je stavljen na teorijski dio u kojem su polaznici upoznati s tehnikama stvaranja pozitivnog okruženja za učenje, psihosocijalnim razvojem i komunikacijskim vještinama te razvojem psihosocijalnih programa.

Osim klasičnog prenošenja znanja, polaznici su u radu u grupama suočeni s simulacijama situacija iz prakse na koji su morali reagirati i na taj način uz pomoć predavača razviti pravilne tehnike.

Polaznici radionice izrazili su svoje zadovoljstvo ovakvim radionicama i iznijeli svoje mišljenje da je ovakvih radionica potrebno puno više kako bi se ostvario zacrtani cilj i omogućio uklanjanje predrasuda te na najbolji način integrirao djecu romske nacionalne manjine u predškolski i školski sustav i na taj način povećao broj djece u sustavu i njihov životni standard.

Projekt se provodi uz tehničku pomoć i asistenciju Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda.

Skip to content