Novosti

Novosti

Službeni posjet Vladi Brčko Distrikta

Mogućnosti suradnje s Brčko distriktom osobito u kandidiranju zajedničkih projekata iz programa prekogranične suradnje Hrvatska-BiH kroz predpristupne IPA fondove bio je osnovni povod prvog službenog posjeta Vladi Brčko distrikta izaslanstva grada Slavonskog Broda. Razgovoru s gradonačelnikom Brčko distrikta dr Draganom Pajićem i suradnicima bili su nazočni zamjenici gradonačelnika Slavonskog Broda Ilijana Vrbat Pejić i Zoran Ivanović te direktor brodske Razvojne agencije Vjeran Milković.
Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda i Odsjek za evropske integracije Vlade Brčko distrikta već su uspostavile inicijalne kontakte i do kraja srpnja očekuje se objavljivanje prvog natječaja za kandidiranje projekata iz programa IPA-prekogranična suradnja između Hrvatske i BiH.
Načelno je postignuta suglasnost o zajedničkoj kandidaturi grada Slavonskog Broda i Brčko distrikta u prioritetu stvaranja zajedničkog gospodarskog prostora, mjera – promocija malog i srednjeg poduzetništva kroz povezivanje i zajedničku podršku preko poduzetničkih potpornih (visokoškolskih i znanstvenih) institucija. Budući da se u svakom projektu od podnositelja traži i udio sufinanciranja (15 posto), prije pisanja projekta potrebno je pribaviti odluke Grada Slavonskog Broda i Vlade Brčko distrikta o osiguranim proračunskim sredstvima za sufinanciranje.  Olakotna je okolnost da će se, ukoliko projekt bude prihvaćen od strane Europske komisije, taj novčani udio trebati osigurati krajem sljedeće ili početkom 2011. godine.
Važnost kandidiranja projekata iz programa prekogranične suradnje ogleda se u tome što će to  biti dobra reference i “ulaznica” hrvatskim partnerima (gradovima, općinama, udrugama) u natjecanju za nove projekte EU koji će se kasnije otvarati, što je i preporuka Europske komisije.
U Vladi Brčko distrikta prepoznali su u gradu Slavonskom Brodu potencijalnog partnera za suradnju osobito i zbog razmjene iskustava u kandidiranju za IPA projekt Vodoopskrbe i vodoodvodnje s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda.

Usto, zbog svog zemljopisnog položaja uz granicu s BiH, veličine i potencijala, Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija i službeno su procijenjena u IPA programu prekogranične suradnje kao vrlo prihvatljiva područja za suradnju s partnerima iz BiH.

 

Skip to content