Novosti

Novosti

Svečano predstavljeni Operativni programi 2007. – 2013.

U cilju informiranja javnosti o prioritetima koje je Hrvatska ulaskom u Europsku uniju odlučila financirati kroz strukturne fondove i Kohezijski fond EU, danas je u zagrebačkom hotelu Westin održano predstavljanje operativnih programa Promet, Zaštita okoliša, Regionalna konkurentnost i Razvoj ljudskih potencijala, kao i već aktivnih projekata financiranih u okviru pojedinog operativnog programa, a predstavljanje je u poslijepodnevnim satima bilo otvoreno za sve zainteresirane građane.

Otvarajući službeni dio današnje manifestacije, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić podsjetio je da su ovi operativni programi temelj za korištenje 450 milijuna eura ‘rezerviranih’ za Hrvatsku u programskom razdoblju od 2007. do 2013. godine. Ova četiri operativna programa Europska je komisija prihvatila u rujnu i listopadu ove godine, čime su se sada stekli uvjeti za raspisivanje natječaja. No, istaknuo je Grčić, to je samo uvod u ključnu fazu početka korištenja sredstava iz strukturnih i Kohezijskog fonda iz kojih je za Hrvatsku u idućem programskom razdoblju (2014. do 2020.) predviđeno ukupno 8,3 milijarde eura, tj. više od milijardu eura godišnje.

Kako bi se krenulo u to preostaje dovršetak akreditacije hrvatskih institucija koje sudjeluju u sustavu korištenja EU fondova, što je u završnoj fazi, u tijeku je podizanje njihovog kapaciteta zapošljavanjem novih ljudi i sve bi trebalo biti dovršeno za mjesec do dva, rekao je Grčić. Do sada je na nacionalnoj razini zaposleno 170 do planiranih 205 ljudi. Ostaje još povećanje kapaciteta na lokalnoj i regionalnoj razini, a posebno u razvojnim agencijama koje su regionalni koordinatori cijelog procesa te koje država stoga i financijski podupire, a isto će morati provesti i općine, gradovi i županije, rekao je Grčić te dodao da će se ubrzo razviti i nova konzultantska branša u privatnom sektoru, koja će na terenu pomagati u pripremi kvalitetnih projekata.

Akreditacija institucija je pak preduvjet da Hrvatska dobije i 150 milijuna eura predfinanciranja za projekte započete u ovoj godini, rekao je Grčić i naglasio da i bez tog novca nema bojazni da ćemo biti neto uplatitelj u proračun EU, jer smo već ove godine ‘u plusu’ za oko 6 milijuna eura, što će se od iduće godine višestruko uvećati. Veći dio 2014. Hrvatska će pak utrošiti na proces programiranja za novo proračunsko razdoblje, a ključni dokument za to, Partnerski sporazum, intenzivno se priprema te bi u ožujku 2014. trebao biti podnesen EK na usvajanje, dok je krajnji rok za operativne programe koji se iz toga izvode sredina srpnja iduće godine. To je ogroman posao i očekuje nas zajednički rad na tome da pripremimo što više kvalitetnih projekata, jer nije bitno samo potrošiti novce, već je bitno kako se novci troše, gdje se ulažu i koji je multiplikativni učinak svakog eura koji će kroz strukturne fondovi biti uložen. Cilj je da svi ti projekti na direktan ili indirektan način doprinose jačanju hrvatskog gospodarstva i njegovoj konkurentnosti, istaknuo je.

Operativni program Regionalna konkurentnost predviđa gotovo 188 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj za povećanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva te potporu gospodarstvu temeljenom na znanju.  (Hina)

Operativni program za regionalnu konkurentnost 2007. – 2013.

Strateški cilj je povećanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva te potpora gospodarstvu temeljenom na znanju.

Za OP „Regionalna konkurentnost“ za razdoblje 2007. – 2013. predviđeno je ukupno 223.615.126 eura, od čega će se 187.779.595 eura financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Za jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva namijenjeno 65 posto, za razvoj i unaprjeđenje regionalne infrastrukture i jačanje atraktivnosti regija 29 posto, te za tehničku pomoć 6 posto.

minpo.hr
Skip to content