Novosti

Novosti

U 2011. za malo i srednje poduzetništvo 407,9 milijuna kuna poticaja

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva predstavilo je 22.2.2011. Operativni plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva s ukupno 407,9 milijuna kuna u ovoj godini.

Radi se o bespovratnim potporama uspješnim poduzetnicima, koji pozitivno posluju i nemaju dugove prema državi i zaposlenima, istaknuo je na konferenciji za novinare ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač.

Javni pozivi za projekte iz Operativnog plana bit će objavljeni 23. veljače, u Vjesniku te na web stranicama Ministarstva gospodarstva i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo.

Sredstva u planu namijenjena su za devet poticajnih područja – za konkurentnost i inovacije izdvojeno je 80,2 milijuna kuna, poduzetničku infrastrukturu 54,6 milijuna kuna, povoljno financiranje uz subvencije kamata 41,5 milijuna kuna, obrazovanje za poduzetništvo 5 milijuna, obrtništvo i obrtni registar 18,4 milijuna kuna, sufinanciranje projekata financiranih iz sredstava EU 45,3 milijuna kuna, poticanje međunarodne konkurentnosti 32,3 milijuna kuna, te za rad HAMAG-a i Hrvatskog saveza zadruga, kao i organizaciju Nacionalnog savjetovanja i Registar potpora 30,6 milijuna kuna.

Također je za ulaganje u pet fondova za gospodarsku suradnju osigurano 100 milijuna kuna, a po riječima ministra Popijača, interes za te fondove veći je od očekivanog. Fondovi u idućih pet godina trebaju od privatnih ulagača i države prikupiti po milijardu kuna i uložiti ih u konkurentne gospodarske projekte.

Po riječima državne tajnice Tihane Kraljić, na osnovu dosadašnjih iskustava očekuje se između 9.000 i 10.000 zahtjeva za sredstva iz Operativnog plana. Lani je za 326 milijuna kuna osiguranih u planu prijavljeno projekata u ukupnoj vrijednosti iznad milijardu kuna.

Operativni plan sadrži i potpore namijenjene malom gospodarstvu koje provodi nekoliko ministarstava, u ukupnom iznosu od 124 milijuna kuna.

OPERATIVNI PLAN POTICANJA MALOG I SREDNJEG PODUZETNIŠTVA ZA 2011. GODINU

PROGRAM POTICANJA MEĐUNARODNE KONKURENTNOSTI I INTERNACIONALIZACIJE GOSPODARSTVA REPUBLIKE HRVATSKE 2011 – 2012

Skip to content