Novosti

U Tvrđavi Brod zamišljen društveni centar dostupan građanima Broda i okolice

Zamišljeni koncept razvio se tijekom AGORA projekta kojeg provodi Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda sa svrhom urbane regeneracije i razvijanja ideja integracije neiskorištenih prostora Tvrđave u svakodnevni život grada.

Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda uključila se 2020. godine u projekt AGORA koji se provodi u okviru Programa transnacionalne suradnje Interreg Dunav 2014.-2020., a koji je sufinanciran iz fondova Europske unije (EEDF, IPA II, ENI). Time se priključila konzorciju od 10 odabranih europskih gradova kojima je pružena podrška u izgradnji kapaciteta za inovativni urbani razvoj i preuređenje postojećih prostora. U Hrvatskoj je osim Slavonskog Broda u projekt uključen Grad Koprivnica.

Grad Slavonski Brod i Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda prepoznali su potrebu nastavljanja procesa obnove Tvrđave Brod te je ona tako zbog svoje kulturno-povijesne, urbanističko-arhitektonske i socio-ekonomske vrijednosti odabrana kao fokus lokacija u gradu. Kroz projekt preispitivali su se načini integracije neiskorištenih ili nedovoljno korištenih prostora Tvrđave u svakodnevni život stanovništva grada i okolice. S obzirom da Tvrđava Brod predstavlja ogroman kompleks, kao fokus odabran je jugoistočni dio kavalira za koji je osmišljen razvojni koncept.

Predloženi koncept predstavlja elaboraciju ideja razvijenih kroz participativni proces koji je među ostalim uključivao anketu lokalnog stanovništva grada i okolice o razvoju sadržaja u gradu i Tvrđavi koja je provedena u rujnu 2022. godine. Rezultati ankete upućuju na razvoj sadržaja edukativne i zabavne svrhe, različite unutarnje i vanjske manifestacije te komercijalne prostore koji su u skladu s povijesnim i kulturnim kontekstom Tvrđave Brod.  

Zato je jugoistočni kavalir zamišljen kao budući centar za građane, kreativne, kulturne i IT industrije te sve zainteresirane civilne aktere u svrhu kreiranja zajedničkog prostora koji je dostupan svima. Koncept je zamišljen kao zgrada ispunjena multifunkcionalnim prostorima za različite sadržaje i aktivnosti, manifestacije, događanja, programe i radionice primarno namijenjene građanima, s naglaskom na mlade, te sve druge potencijalne posjetitelje. Koncept je zamišljen tako da je fleksibilan na moguće promjene, komentare i povratne informacije. Kako bi se predstavljeni prijedlog uređenja dijela Tvrđave ostvario potrebno je osigurati financijska sredstva Fondova europske unije za obnovu.

Skip to content