Novosti

Novosti

Erasmus ponovno obara rekorde

Najnoviji statistički podaci o programu Erasmus koje je danas objavila Europska komisija pokazuju da je gotovo 270 000 studenata primilo stipendije EU-a za studij ili osposobljavanje u inozemstvu u razdoblju od 2012. – 2013., što je novi rekord. Studij na drugom sveučilištu i dalje je najpopularniji izbor, a jedan od pet studenata (55 000) odabrao je posredovanje pri zapošljavanju u inozemnim poduzećima koje se provodi u sklopu programa Erasmus. Tri najpopularnija odredišta studenata programa Erasmus u akademskoj godini 2012. – 2013. bila su Španjolska, Njemačka i Francuska. Zemlje koje upućuju najviše studenata u odnosu na broj stanovnika koji su završili studij su Luksemburg, Lihtenštajn, Finska, Latvija i Španjolska.

„U okviru programa Erasmus već 27 godina omogućuje se studentima da provedu vrijeme u inozemstvu te prošire vidike i poboljšaju vještine. Najnoviji statistički podaci pokazuju kako je Erasmus popularniji nego ikada dosad. Sudjelovanjem u programu Erasmus pridonosi se osjećaju pripadnosti europskoj obitelji, dok vještine koje se promiču programom također pomažu studentima da povećaju svoju zapošljivost i poboljšaju poslovne izglede. Našim novim programom Erasmus+ još više mladih ljudi dobit će priliku studirati, osposobljavati se, raditi ili volontirati u inozemstvu u sljedećih sedam godina”, rekla je Androulla Vassiliou, europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade.

 

Statistički podaci pokazuju kako je prosječna stipendija programa Erasmus, koja je osmišljena da se njome podmiruje dio troškova života u inozemstvu i putovanja,bila 272 EUR na mjesec, 9 % više u odnosu na prethodnu godinu (250 EUR). U nekim je zemljama stipendija uvećana nacionalnim, regionalnim ili institucijskim sredstvima.

Program razmjene Erasmus nije namijenjen isključivo studentima. U akademskoj godini 2012. – 2013. više od 52 600 akademskog i administrativnog osoblja primilo je sredstva za poučavanje ili osposobljavanje u inozemstvu. Od iskustva koje steknu nemaju koristi samo stipendisti, nego se unaprjeđuje i kvaliteta poučavanja te učenja u njihovim matičnim institucijama kad se vrate. Otprilike 500 zaposlenika iz poduzeća – 20 % više nego prošle godine – primilo je potporu iz programa Erasmus za poučavanje na visokoškolskim ustanovama u inozemstvu, što ističe rast interesa za usklađivanje obrazovanja i osposobljavanja s potrebama tržišta rada.

Novim programom Erasmus+ izdvojit će se sredstva za stipendije za četiri milijuna ljudi, uključujući dva milijuna studenata u visokoškolskim ustanovama i 300 000 članova osoblja tijekom sljedećih sedam godina (2014. – 2020.). Financirat će se i 135 000 razmjena studenata te članova osoblja iz Europe i partnerskih zemalja diljem svijeta. Tim proširenim programom, kojim su obuhvaćeni Erasmus i slični programi mobilnosti za druge skupine uključujući vježbenike i volontere, stavlja se veći naglasak na jezičnu potporu, fleksibilnija pravila za stipendije, kao i posebnu dodatnu potporu za osobe s posebnim potrebama, u nepovoljnu položaju i udaljenim područjima.

U okviru strategije modernizacije visokog obrazovanja (IP/11/1043)Komisija je naglasila kako je potrebno pružiti studentima više prilika za stjecanje vještina studiranjem i osposobljavanjem u inozemstvu. Cilj je EU-a postići najmanje 20 % ukupne mobilnosti studenata do kraja desetljeća. Trenutačno oko 10 % studenata iz EU-a studira ili se osposobljava u inozemstvu uz potporu programa Erasmus ili drugih javnih i privatnih sredstava. Oko 5 % prima stipendije iz programa Erasmus.

Erasmus je prethodno bio dio Programa za cjeloživotno učenje (2007. – 2013.). U programu su sudjelovale 33 zemlje: države članice EU-a, Island, Lihtenštajn, Norveška, Švicarska i Turska.

Erasmus+, novi program za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport, pokrenut je u siječnju 2014. Raspolaže ukupnim proračunom od gotovo 15 milijardi EUR za razdoblje 2014. – 2020., što je 40 % više u usporedbi s prethodnim razdobljem.

Skip to content