Novosti

Novosti

Izvješće o malim i srednjim poduzećima u Hrvatskoj – 2013.

Izvješće o malim i srednjim poduzećima u Hrvatskoj – 2013. treća je godišnja publikacija u izdanju CEPOR-a o stanju sektora malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj na godišnjoj razini koja prikazuje važne aspekte sektora malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj. Cilj Izvješća je informirati nadležne institucije i širu javnost o problematici sektora malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj, te kreirati kvalitetnu informacijsku osnovu za donošenje odluka koje će omogućiti jačanje poduzetničke kulture i sektora malih i srednjih poduzeća radi povećanja kapaciteta zapošljavanja, jačeg doprinosa ukupnom prihodu i izvoznom potencijalu Hrvatske.

Ukratko iz Izvješća: U 2012. godini zabilježen je porast broja poslovnih subjekata i to najviše u kategoriji malih poduzeća (6,8%) dok je kod velikih poduzeća zabilježen pad od 3,1% .

Osim u broju poslovnih subjekata, mala i srednja poduzeća u 2012. godini imaju značajan udio u ukupnom prihodu (51%), što predstavlja povećanje od 0,8 postotnih bodova u odnosu na 2011. godinu (zbog povećanja ukupnog prihoda koji ostvaruju mala poduzeća). U 2012. godini ukupan prihod ostvaren izvozom hrvatskih poduzeća raste za 1,04% u odnosu na 2011. godinu, zahvaljujući porastu izvoza srednjih poduzeća. Gledajući 2001., 2011. i 2012. godinu: trend zaposlenosti u malim poduzećima u kontinuiranom je porastu, dok je u sektoru srednjih i velikih poduzeća evidentan kontinuirani pad.

CEPOR izvjesce 2013.

Opširnije

Skip to content