Novosti

Natječaji

Natječaji za istraživanja u sklopu FP7

Europska komisija je objavila završni i dosad najveći niz natječaja za istraživanje u sklopu Sedmog okvirnog programa (FP7). Sveukupno, s 8,1 milijardi eura poduprijet će se projekti i ideje koje jačaju europsku konkurentnost i bave se pitanjima kao što su ljudsko zdravlje, zaštita okoliša i traženje novih rješenja za sve veće izazove povezane s urbanizacijom i gospodarenjem otpadom. Sredstva su na raspolaganju organizacijama i tvrtkama u svim državama članicama i zemljama partnerima (uključujući Hrvatsku) i na njih otpada lavovski dio predloženog proračuna EU-a za istraživanja za razdoblje do 2013. u iznosu od 10,8 milijarda eura. Natječaji su objavljeni nekoliko dana nakon što su čelnici EU-a naglasili važnost istraživanja i inovacija u Sporazumu o rastu i radnim mjestima.

Natječaji su usredotočeni na inovacije i niz društvenih izazova te tako grade most prema Horizontu 2020 – idućem programu financiranja za europska istraživanja za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Ukupno je 4,8 milijarda eura namijenjeno prioritetima tematskog istraživanja. Industrijskim inovacijama potpora će se pružati kroz aktivnosti bliske tržištu kao što su pilot projekti, demonstracijske aktivnosti, standardizacija i transfer tehnologije. Posebna pozornost obratit će se malim i srednjim poduzećima u paketu vrijednosti do 1,2 milijarde eura. Oko 2,7 milijarda eura pomoći će u učvršćivanju Europe kao destinacije svjetske klase za istraživače, uglavnom kroz individualna bespovratna sredstva Europskog istraživačkog vijeća (1,75 milijarda eura) i Akcije Marie Skłodowska-Curie (963 milijuna eura) za izobrazbu u istraživanju i mobilnost.

Kao pomoć u dodatnom širenju izvrsnog istraživanja, u pripremi je nova inicijativa “Katedri Europskog istraživačkog područja“. Pilot natječaj vrijedan 12 milijuna eura odabrat će ukupno pet katedri Europskog istraživačkog područja (ERA), koje će se nalaziti na sveučilištima ili drugim prikladnim ustanovama u manje razvijenim regijama u pet različitih zemalja EU-a. Da bi se na njima smjestila katedra ERA, ustanove moraju pokazati da su u stanju podržavati izvrsnost osiguravanjem potrebnih prostorija i opreme i udovoljavanjem načelima Europskog istraživačkog područja kao što je otvoreno zapošljavanje.

Većina natječaja (poziva za podnošenje zahtjeva za sredstvima) objavljena je 10. srpnja, a neki dodatni specifični natječaji uslijedit će na jesen.

Očekuje se da će natječaj objavljen 9. srpnja, vrijedan 8,1 milijarda eura, omogućiti prikupljanje dodatnih 6 milijarda eura u vidu ulaganja u istraživanja od strane javnog i privatnog sektora. Procjenjuje se da će kratkoročno omogućiti zapošljavanje 210.000 ljudi te da će u razdoblju od 15 godina omogućiti rast od dodatnih 75 milijarda eura.

Okvirni program FP7, pokrenut 2007. godine, raspolaže proračunom od 55 milijarda eura za istraživanja i inovacije.Dosad je njime poduprto oko 19.000 projekata s više od 79.000 sudionika (sveučilišta, istraživačke organizacije i tvrtke) iz svih država članica EU-a. Ukupna ulaganja EU-a na tom području dosad su iznosila 25,3 milijarde eura. Procjenjuje se da će do 2013. godine FP7 izravno poduprijeti karijere oko 55.000 istraživača-pojedinaca.

Doznajte više na web stranicama Europske komisije a same natječaje nađite ovdje.

 

Skip to content