Novosti

Novosti

Vinogradarski gulaš

U utorak, 25. 11., na samu Svetu Katu započeo je i jedan od glavnih događaja cijelog Sajma: kuhanje vinogradarskog gulaša u količini oko 1200 litara koji je prijavljen za ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda. U pripremi i kuhanju gulaša sudjelovalo je 30-tak kuhara iz cijele Hrvatske na čelu sa glavnim kuharom, Božidarom Miodragovićem iz Bjelovara.

– U gulašu se nalazi 400 kilograma svinjskog i junećeg mesa, 60 kilograma crvenog luka, 100 kilograma krumpira, ostalo su začini, crvena paprika, svježa ljuta feferonka i vino – rekao je glavni kuhar.

Da bi vinogradarski gulaš opravdao naziv dodano mu je 10 litara crnog vina i to s ovog podneblja, ali uz jednu litru Kašteleta, jer bez njega to ne ide, kaže Miodragović. Priprema je za ovaj gulaš trajala dva dana, a prije nego se počelo s kuhanjem sve je javnobilježnički popisano, jer tako nalažu pravila u natjecanju za Guinnessa.

Kišovito i hladno vrijeme nije omelo posjetitelje, koji su, i do sat vremena, čekali na svoju porciju. Inače, cijena jedne porcije bila je simboličnih pet kuna, a sav je prihod od prodaje je otišao u humanitarne svrhe i to za kupnju ultrazvučnog aparata za rano dijagnosticiranje leukemije i limfoma, a čiju kupnju je inicirala Hrvatska udruga leukemija i limfomi, (HULL) Podružnica Slavonski Brod.

 

Podjela gulaša je počela oko 14,30 sati i potrajala je sve do 19,30 sati. Prodano je 3051 porcija gulaša čime je zarađeno 15.255,00 kuna te je HULL još bliži iznosu potrebnom za kupnju aparata.
Skip to content